Har du spørgsmål?

Vi besvarer gerne dine spørgsmål - Ring:

7674 0070

ABNINGSTIDER:
Mandag-torsdag kl. 9-17
Fredag kl. 9-16

Fakta om Rwanda

 

Rwanda

Rwanda er mest kendt for områderne i det nordøstlige hjørne, ’the Land of a Thousand Hills’, der hvert år tiltrækker mange turister. Det er nemlig her man finder Parc National des Volcans. Nationalparken er hjemsted for nogle af verdens mest truede bjerggorillaer, og det er også i denne smukke region, at man kan opleve de syv berømte Virunga vulkaner, hvor Karisimbi med sine 4.500 meter er det højeste. Her på grænsen til Uganda og Den Demokratiske Republik Congo lever syv gorillafamilier i den næsten ufremkommelige jungle. Hvert år besøges området af eventyrlystne sjæle, der er villige til at betale en høj pris for at kunne klatre op ad de stejle bjergskråninger og komme helt tæt på de fantastiske dyr.

Længst mod vest ligger Lake Kivu, der er Rwandas største ferskvandssø. Udsigten over søen og de fjerntliggende Nyiragongo bjerge er imponerende smuk. Lake Kivu gemmer samtidig på nogle af kontinentets bedste indlandsstrande, og området er derfor et yndet udflugtsmål for de lokale, der i ferierne tager hertil for at dyrke vandsport eller blot nyde solen og stranden.

Mod øst, i de område der grænser op til Tanzania, ligger Akagera National Park. Nationalparken er kendt for sine 10 smukke søer og store dyrebestand. For dem der har mod på store rejseoplevelser, og ønsker at møde lokalbefolkningen, kan det anbefales, at man tager sig væk fra de mest kendte områder. Bevæger man sig ned af de små bifloder i Akagera National Park, er det muligt at iagttage fiskerne, der sejler rundt i udhulede træstammer, og lever som de har gjort det i århundrede. Mens mændene sikrer dagens fangst, sidder kvinderne inde på land iklædt farverige dragter og ryger på en lille håndskåren træpibe, mens der spilles musik på en iningire, der er en lille traditionel guitar.

Rwanda er som en rejse til det ukendte, men landet er åben og imødekommende og byder turisterne velkommen.

Lokal tid...

Rejsetid

Volcanoes National Park
Det primære besøgsområde for turister er Volcanoes National Park, som er en del af Virunga Mountains.

Denne kæde af vulkaner er hjemsted for verdens få tilbageværende bjerggorillaer, hvoraf Rwanda er hjemsted for cirka halvdelen af verdensbestanden.

Med en fantastisk naturkulisse er gorilla safarien højdepunktet for de fleste rejser til Uganda.

Nyungwe Forest National Park
Gemt væk i det sydvestlige hjørne af Rwanda er et besøg hertil en god grund til at forlænge rejsen i Rwanda ud over gorillasafari.

Området har et mangfoldig dyreliv og omfatter mange arter af pattedyr, fugle, sommerfugle og orkideer.

Her findes vandrestier, hvorfra flere arter af primater oftes.
Akagera National Park
Opkaldt efter floden som omkrandser parken, ligger Akagera i en lavere højde end Rwandas andre parker. Parken ligner safariområderne i Kenya og Tanzania med savanne og vildt, men matcher ikke helt de bedste målt på mængden af dyr.
Floder og søer øger variationen og gør at
området er rig på mange fuglearter.

Kigali
Rwanda's hovedstad som strækker sig over et større bakket område. Mange turister overnatter her enten i starten eller slutningen af ferien, og alle områder i det forholdsvis lille land er hurtig af nå herfra.

Lake Kiwi
Lake Kiwi former Rwanda's østlige grænse og scenariet med de frodige bjergskråninger er imponerende.

Rwanda vejr


Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Rwanda?

Svaret er ikke helt lige til og afhænger af flere ting, bl.a. hvor i Rwanda man rejser og ens interesser. Afrikas vejrmønstre bliver stadig mere uforudsigelige, måske pga. den globale opvarmning, men vi har ud fra erfaringer nedenstående guide.

Landet er beliggende relativt højt over havets overflade lige i hjertet af Afrika syd for Ækvator med behageligt tropisk højlandsklima, men også med masser af regn. Temperaturerne varierer betydeligt mellem stederne afhængig af højden men meget lidt over året på samme sted. I hovedstaden Kigali er den gennemsnitlige temperatur omkring 21 grader.

Rwanda har 2 regnsæsoner. Den lange periode med regn fra omkring marts til maj, hvor regnen er tung og vedvarende.

Perioden juni, juli og august og til midten af september er den lange tørre periode. Normalt den bedste periode at besøge landet.

Oktober til november er den korte regnsæson efterfulgt af en kort og tør periode i december, januar og februar.

Under Rwandas tørre perioder er der ofte et let skydække, som er med til at holde moderate temperaturer, men også lejlighedsvis regnbyer.

Areal
26.338 km2

Indbyggere
Cirka 11 mio.

Hovedstad og største by
Kigali

Sprog
De officielle sprog i Rwanda er kinyarwanda, fransk, engelsk; bantu og kiswahili/swahili. De fleste lokale der arbejder i turistområderne, forstår og taler engelsk. Som regel oplever man ikke de store vanskeligheder med at gøre sig forståelig.

Religion
Rwanda er et multireligiøst land, hvoraf 57 % katolske, 26 % protestanter 5 % muslimer
og resten er ”traditionelt troende.

Valuta
Møntsorten er Rwanda Franc (RWF), som kan købes i Rwanda og ikke i Danmark, da det er ulovligt at indføre RWF til Rwanda. Rejsende til Rwanda kan veksle fra Euro til Rwanda Franc (ikke til USD kontanter) i banker, vekselbureauer (vælg med omhu!) og autoriserede hoteller.

Det er en god ide altid at have små sedler med på dig, til eks. drikkepenge, en sodavand eller andet – da det er sjældent at f.eks. gadehandlende kan give tilbage på store beløb.

Hvis du vil veksle tilbage igen ved afrejse fra landet skal du huske at gemme kvitteringen når du veksler, da det ikke er tilladt at udføre Rwanda Franc. Der er i Rwanda ingen begrænsning for hvor meget fremmed valuta der må indføres, men beløbet som indføres skal oplyses ved ankomst. Når du skal veksle kræves det som regel, at du fremviser pas.
Det er ulovligt at veksle ”sort” i Rwanda.

Betalingskort
Brug af kreditkort er ikke udbredt i Rwanda. Der er dog en del hoteller og lodges, samt større butikker og restauranter, der accepterer de mest kendte betalingskort, såsom VISA/Dankort og Eurocard/Mastercard. Betaling med kreditkort medfører dog ofte et ret højt gebyr på ca. 3-15%.
Der er i Rwanda kun få hæveautomater i Kigali, hvor man fra kortet kan hæve Rwanda Franc kontant.

Drikkepenge og gaver
Drikkepenge er meget udbredt. Selvom service typisk er inkluderet, forventes det at man lægger ca. 10 % oven i beløbet.
På safari og udflugter giver man drikkepenge til den lokale chauffør/guide, dog normalt først når turen slutter. Det er naturligvis valgfrit hvor meget man betaler, men har man været tilfreds med servicen er beløbet normalt imellem Euro 5-15 per person per dag. Rejser man en gruppe sammen kan man evt. give guiden pengene, så han/hun kan fordele dem. Kuffertbærere på hoteller giver man typisk et beløb svarende Euro 1-2 per taske. På restauranter runder man op med ca. 10 %. Til taxi chauffører betaler man ca. 5-10 %.

Sørg altid for at have mindre sedler ved hånden til drikkepenge.

Man bliver på rejsen ofte spurgt af lokalbefolkningen, om man har en T-shirt, sko eller en kuglepen man kan undvære eller evt. bytte med en lille souvenir. Har man en ekstra kuglepen, blok, tøj eller sko man ikke længere bruger, bliver de fleste lokale utroligt glade for at overtage dette. Kvaliteten på vores tøj og sko er som regel væsentligt bedre end på de varer man kan købe i Rwanda.

Internet
Internet findes på mange hoteller og i de større byer er der også internet-caféer. I nationalparkerne har de fleste af vores hoteller og lodges internet adgang. Hastigheden kan dog være begrænset, samt kan der være et tillæg for at få adgang.

Højeste punkt
Volcan Karisimbi / 4519 meter

Laveste punkt
Rusizi River / 950 meter

Påklædning
Påklædningen i Rwanda er forholdsvist afslappet og uformel, dog forventes det på de fleste hoteller og lodges at herrerne kommer i lange bukser til middagen. På visse eksklusive hoteller, og aftener ude i byerne, er det er en god idé at medbringe lidt pænere tøj, inklusiv slips for herrernes vedkommende. Hvis du er i tvivl kan du altid spørge guiden eller på hotellet.

Visum
Der kræves visum til Rwanda for danske statsborgere. Visum til Rwanda (USD 30 per person) bestilles online inden afrejse. Dit pas skal være gyldigt 6 måneder efter opholdet. Det er vigtigt at du har tilstrækkeligt med blanke viseringssider i dit pas. Visse lande kræver, at der er minimum 2 blanke sider overfor hinanden.

Gorilla trekking i Volcano National Park er meget velorganiset og strukturet begrænset til otte personer pr. gruppe pr. dag. Pt. findes syv grupper af bjerggorillaer, så et maksimum på 56 gorilla trekking tilladelser er til rådighed hver dag. Tilladelserne koster 5-600 USD pr. person pr. besøg, hvilket kan synes som dyrt, men indtægten går til bevaring af parken og hvor man bl.a. betaler for en 24-timers vagt for hver gorillagruppe.

Gorilla safarierne starter typisk tidligt om morgenen. Efter en briefing af sikkerheds- og gorilla-etikette går den lille gruppe ad forholdsvis fine stier op i skovene. Selv om turen foregår i moderat tempo, er turen trættende, da højden er over 2.500 meter. De engelsktalende guider er generelt meget gode og kompetente og leder normalt gruppen til en gruppe af gorillaerne, de kender godt og som er vant til "besøgende".

En stor Silverback han-gorilla kan veje op til 200 kg - eller tre gange vægten af en gennemsnitlig mand. På trods af gorillaerne bliver iagttaget fortsætter de deres indtagelse af mad og leg upåvirket af tilskuerne.