Vejr & klima - Bedste rejsetidspunktTanzania
 

Hvornår er det bedste rejsetidspunkt for en safari i Tanzania? Der er to regnsæsoner i Tanzania. Den store regntid er fra april til juni, og den lille regntid ligger november og december. Selvom det er regntid regner det ikke konstant, og man kan sagtens rejse til Tanzania alligevel. Oftest kommer der korte heftige regnbyger, måske et par timer, efterfulgt af solskin. Regntiden gør landskabet grønt og frodigt, og der er ikke så mange turister i safariparkerne som i resten af året.

 
Vi gør opmærksom på at følgende beskrivelser af vejr- og klimastatistik er baseret på gennemsnitlige værdier for vejret i Tanzania. Tanzania er, ligesom resten af verden også udfordret på klimaændringer. Senere år har vist, at vejret ikke altid er forudsigeligt, hvilket ellers ville gøre rejseplanlængning væsentligt nemmere. Hvorfor regnsæsoner, regnmængder og temperaturer kan variere fra år til år. Vi anbefaler derfor altidd at I vender jeres spørgsmål med en af vore rejsekonsulenter, og ikke udelukkende lader statistikker være styrende for valg af rejsetidspunkt. 
 
Klimaet i Tanzania – måned for måned
Her får du en beskrivelse af klimaet i Tanzania måned for måned.
 
Klimaet i Tanzania i januar
Januar er højsæson for safarirejser til Tanzania og en af de varmeste måneder med en temperatur, der når op på 29-32 grader. Måneden kommer efter ”den lille regntid” og i de nordlige og kystnære områder oplever man ofte et ophold i regnen i januar og februar. Du kan forvente omkring 58-80 mm regn i denne måned. Januar måned er ideel til både safari og hvis du drømmer om at bestige Kilimanjaro eller Mount Meru.
 
Klimaet i Tanzania i februar
Det vil dog regne lidt mere denne måned – omkring 68-100 mm. Temperaturen er stadig på sit højeste med et gennemsnit på 29-32 grader afhængigt af, hvor du befinder dig. I februar kælver gnuerne og zebraerne i Ndutu, der er en del af Serengeti, så du kan være heldig at opleve de nyfødte kalve, som hurtigt kommer på benene få timer efter de er født. De små unger er desværre nemme byttedyr for rovdyr, som løver og leoparder.   
Februar er ligeledes højsæson for safarirejser til Tanzania og ligesom i januar oplever man et ophold i regnen i de nordlige og kystnære områder.
 
Klimaet i Tanzania i marts
I marts bliver der skruet op for mængden af regn, mens temperaturen stadig er høj. I denne måned kan du forvente en lufttemperatur på 29-32 grader og omkring 130 mm regn. I de sidste måneder af regnperioden, der varer til maj, vil nedbøren komme som mere langvarige regnskyl, mens luftfugtigheden vil stige og du kan opleve et generelt mere uklart vejr. Er du fugleentusiast er perioden fra november til marts et godt tidspunkt at rejse til Serengeti. I denne periode bygger de bosiddende fugle reder og mange arter fra vores breddegrader er også migreret hertil og har bosat sig på sletterne.
 
Klimaet i Tanzania i april
I april kan du fortsat se frem til høje temperaturer og med starten på ”den store regntid” også store mængder nedbør. Lufttemperaturen ligger på 28-31 grader og mængden af nedbør på 155-264 mm afhængigt af, hvor du befinder dig. Bliver du ikke skræmt ved tanken om heftige regnbyger, så kan du med fordel tage på safarirejse til Tanzania i april. Naturen er meget smuk, grøn og frodig og dyrelivet er rigt. Derudover er det lavsæson, hvilket betyder at priserne er lavere og her er ikke ret mange besøgende, så du får følelsen af næsten at have det hele for dig selv.
 
Klimaet i Tanzania i maj
”Den store regntid” fortsætter ind i den første halvdel af maj, hvorefter regnen begynder at stilne af. I starten af denne måned ligger lufttemperaturen på 27-30 grader, men temperaturen falder hen mod slutningen af måneden. Mængden af nedbør ligger mellem 90-219 mm, hvoraf det meste falder i de sydlige egne og ved kysten. I april starter dyrenes migration fra den sydøstlige del af Serengeti mod nord og i maj føles det næsten som om, at alle Serengetis gnuer er på vej sammen med store flokke af zebraer og gazeller.
 
 
Klimaet i Tanzania i juni
I juni starter Tanzanias vinter, som er en tør periode, der varer helt til oktober. Denne periode er også højsæson for safarirejser til Tanzania, da både mængden af nedbør og luftfugtigheden er lav, samtidig med at dagene er solrige og klare. Nætterne og de tidlige morgentimer kan være kølige, så derfor er det en god ide også at medbringe varmt tøj, da safariturene starter tidligt og foregår i åbne firhjulstrækkere. Temperaturen i juni ligger mellem 27-29 grader, mens den gennemsnitlige nedbør er på 35 mm.
 
Klimaet i Tanzania i juli
Højsæsonen fortsætter i juli med behagelige temperaturer og meget lidt nedbør. I denne måned kan du forvente en lufttemperatur på 26 til 29 grader og en nedbørsmængde på maksimalt 20 mm. De store flokke af dyr, der er på vandring mod nord, har i juni krydset Grumetifloden og vil i juli være spredt ud over området omkring det nordlige Serengeti og Kenyas Masai Mara, hvor du også kan glæde dig til store safarioplevelser.
 
Klimaet i Tanzania i august
August er også højsæson for safarirejser til Tanzania og også i denne måned kan du glæde dig til varme, tørre og solrige dage på savannen. Lufttemperaturen ligger på 27-29 grader og mængden af nedbør på bare 24-30 mm. I den nordlige del af Serengeti kan du også opleve store flokke af gnuer, zebraer og antiloper og måske endda løver og leoparder på jagt.
 
Klimaet i Tanzania i september
Højsæsonen for safarirejser til Tanzania fortsætter ind i september og giver også denne måned de besøgende store safarioplevelser og fantastisk vejr. Lufttemperaturen er i gennemsnit 28-29 grader, mens mængden af nedbør ligger på bare 28-55 mm. Den tørre periode har efterhånden varet i flere måneder og naturen begynder at blive gold, mens vandhullerne svinder ind. Det betyder, at dyrene i højere grad samler sig omkring de få vandhuller, der er tilbage, og det giver de besøgende optimale muligheder for at opleve savannen dyreliv.
 
Klimaet i Tanzania i oktober
Oktober er sidste måned i denne højsæson og ligeledes slutningen på den tørre periode. Du kan dog også i denne måned glæde dig til 29-30 graders varme og bare 48-70 mm regn. De store flokke af dyr på vandring har været en tur forbi Masai Mara i Kenya, men er nu igen på vej sydpå i Serengeti. Det er i denne tid, du kan være heldig at opleve gnuernes farefulde svømmetur over Mara-floden, hvor sultne krokodiller ligger på lur i det mudrede vand. Det er også i oktober måned, at Tanzanias lækre frugter modnes, så nu har du chancen for at smage en solmoden avokado eller mango, som kommer direkte fra træet til din tallerken.
 
Klimaet i Tanzania i november
I november begynder ”den lille regntid” og der bliver igen skruet op for både lufttemperaturen og mængden af nedbør. Du kan således forvente omkring 28-31 graders varme og mellem 68-115 mm regn, hvoraf det meste falder inde i landet og som korte, men kraftige, regnskyl. Regnskyllene kan falde med mellemrum dagen igennem, men dog sjældent som heldagsregn, og intensiteten af bygerne er ikke så kraftige som i ”den store regntid” i april og maj.
 
Klimaet i Tanzania i december
Regntiden fortsætter ind i december, som også byder på en høj lufttemperatur på 28-31 grader og mellem 83-105 mm regn. Lad heller ikke regnen i denne periode afholde dig fra at rejse hertil, for selvom der kan komme sporadiske regnskyl, så er det sjældent noget, der forstyrrer dine safariture. I stedet vil du opleve et mere grønt og frodigt landskab, mere aktive dyr og lavere priser på både fly og hoteller.
 
Du kan altså tage på safarirejser til Tanzania året rundt, men hvis du har særlige ønsker i forhold til vejret eller safarioplevelserne, så er det ikke ligegyldigt, hvornår du rejser og hvor i Tanzania, du rejser hen. Lad os sammen skræddersy din rejse, så du får præcis den ferie, du drømmer om.
 
Lufttemperatur
Januar
32°
Februar
32°
Marts
32°
April
31°
Maj
30°
Juni
29°
Juli
29°
August
29°
September
29°
Oktober
30°
November
31°
December
31°
Nedbør (mm)
Januar
58
Februar
68
Marts
128
April
264
Maj
219
Juni
33
Juli
21
August
24
September
28
Oktober
48
November
68
December
83
Den store migration - bedste rejsetidspunktSerengeti
Efter de første regnskyl er kommet til det sydlige Serengeti i begyndelsen af november, vil gnuer og zebra komme til sletterne for det grønne græs i slutningen af november og december. De enorme flokke af zebra og gnuer er spredt over Serengeti og den nordlige del af Ngorongoro. Flokkene bliver i området indtil april hvor de starter den store vandring mod nord. I februar vil man kunne opleve alle de små kalve blive født på Serengeti sletterne.
 
maj måned føles det som om at alle Serengeti´s gnuer er på vej mod nord. De søger nu friske græsgange og mere vand. I visse tilfælde vil man kunne opleve flokke på flere hunderede tusinde gnuer som får følgeskab af store flokke med zebra samt nogle mindre flokke af Thompsons og Grants gazelle.
Omkring juni måned samles de store flokke ved Grumeti floden, hvor de giver meget føde til de store Grumeti krokodiller. Flokkene fortsætter mod nord og Mara floden, som danner grænse mellem Serengeti og Masai Mara. 
 
I perioden juli til september vil de kæmpe flokke af gnuerne og zebra være overalt i området omkring det nordlige Serengeti og Masai Mara, hvorefter de igen drager mod syd i oktober/november og vender tilbage til det sydlige Serengeti.
 
Lufttemperatur
Januar
29°
Februar
29°
Marts
29°
April
28°
Maj
27°
Juni
27°
Juli
26°
August
27°
September
28°
Oktober
29°
November
28°
December
28°
Nedbør (mm)
Januar
80
Februar
100
Marts
130
April
155
Maj
90
Juni
35
Juli
15
August
30
September
55
Oktober
70
November
115
December
105