Sydafrika som rejseland — Vinlandet

Området nord og øst for Cape Town kaldes vinlandet, da det er her langt størstedelen af Sydafrikas vine dyrkes og hældes på flaske. Eventyret om vinlandet begyndte i 1700-tallet, da huguenotter flygtede fra religiøs forfølgelse i Frankrig og smuglede vinranker med sig på turen (det var strengt forbudt at udføre vinranker fra Frankrig).
Da de ankom til Cape Town begav de nord- og østpå og etablerede sig som, blandt andet, vinbønder. Det tog ikke lang tid før andre kolonister også slog sig ned i området, som i dag er lige så blandet som resten af Kaplandet, men der er den dag i dag mange mindelser om de oprindelige franskmænd, f.eks. i stednavne som Franschhoek (”Franskmændendes Hjørne”) og Allée Bleue Farms.
 
Vinlandet i Sydafrika er et af de mest maleriske steder i verdens måske smukkeste land. På en klar dag hvælver den dybblå himmel sig over de grønne vinmarker, mens bjergene står skarpt aftegnet mod horisonten og de frodige bakker nærmest bølger op og ned. Blandt hegn af cypres-lignende træer findes kridhvide vingårde, der blev bygget for hundreder af år siden og er blevet vedligeholdt med kærlig hånd, hvor du kan få et godt måltid og et glas vin eller to mens du nyder udsigten og livet under Afrikas sol.
 
Byerne i området er meget hyggelige og er nogle af de ældste i landet, med mange historiske bygninger og mindesmærker rundt omkring.
 
De fleste små byer minder om Franschhoek, som er en hyggelig lille by med en afslappet og rar stemning, mens Stellenbosch er en større universitetsby der på én gang oser af både gammel historie fra bygninger og egetræer, og af ny energi fra de mange studerende og caféer.
 
De fleste af vingårdene tilbyder vinsmagninger, og det nemmeste er at melde sig på en af de mange vinsmagningsture. Programmet byder som regel på 3-6 besøg på forskellige gårde, samt frokost og måske et kig ind i en af de historiske byer på ruten. Det kan varmt anbefales!
 
Jo længere væk fra Cape Town du kommer, jo mere landlig bliver stemningen, og jo mere bakket bliver det, indtil du efter et par hundrede kilometer ramler ind i det mere tørre Karoo-område mod øst og overgangen til den mere flade Nordkap-provins mod nord. Byen Montagu, mod øst, er et glimrende eksempel på en lille by der har bevaret sin nybyggerstemning blandt bakker og bjerge og grønt.
 
Næste gang sætter vi imidlertid kursen mod syd og øst, langs kysten, til den berømte Garden Route.
 
 
Store billeder