Parker, reservater og områder

Intet kontinent har dyreliv der kan måle sig med Afrikas store dyr - de største, mest talrige , mest forskelligartede og mest farverige dyr.
Omgivet af vidunderlige, storslåede landskaber, og med en utrolig varieret befolkning der trækker tråde millioner af år tilbage til de allerførste mennesker. Safari, sejlads, vandring, flyvning, vandsport er blandt mulighederne. Herunder kan man landevis læse mere om nogle af de safariområder Blixen Tours tilbyder.
 
 

Kenya

 
Meru Nationalparken
Denne skønne Nationalpark har fået en renæssance efter at man i de sidste 20 år har fået mere styr på krybskytteri, forbedret infrastruktur og genintroduceret de oprindelige dyrearter. Området blev mest kendt for George og Joy Adamsons arbejde med løver, heriblandt Elsa. Det blev der en bog og filmen ”Born Free” ud af. Parken er endnu ikke helt genopdaget, hvilket er fantastisk for dem der kommer der.
 
 
Samburu Game Reserve
Godt 325 km fra Nairobi, i det tørre nordlige Kenya, ligger det 165 km² store Samburu-reservat. Reservatet ligger på en lavaslette med stejle slugter og bløde bakker. Den centrale nerve i reservatet er Ewaso Ngiro-floden, der snor sig igennem landskabet. På begge sider af floden er der et galleri af grønt bestående af bl.a. paraplyakacier og doumpalmer hvilket tiltrækker masser af farverige fugle.
 
Her er fine bestande af elefanter og et af de bedste steder at se store katte.
 
I dette område findes også nogle af Kenyas mere sjældne dyrearter, såsom girafgazellen, Grevy’s zebra, netgiraffen, oryxantilopen og somalistrudsen.
 
 
Buffalo Springs Game Reserve
Buffalo Springs falder sammen med Samburu i syd og er mere eller mindre en forlængelse af parken med de samme omgivelser. Som navnet antyder, er den største vandåre dog udspringet fra en kilde, der tiltrækker vildt fra nær og fjern. Reservatets grænse mod nord er Ewaso Ngiro-floden. Flere farverige lokale stammer bor i området, og der er mulighed for at aflægge dem et besøg.
 
Samburustammerne er nært beslægtede med Masaierne.
 
 
Shaba Game Reserve
Shaba Game Reserve med sit uspolerede vildnis og halvørkenen ligger Shaba Game Reserve som en del af Samburu og Buffalo Springs Nationalreservatet, kun adskilt fra hinanden af Kenya- Etiopien ”motorvejen”, en støvet og hullet grusvej. Reservatet dækker et areal på omkring 239 km² og bliver ikke besøgt af så mange turister som de fleste andre parker i Kenya, til trods for den spektakulære og enestående natur. Omgivelserne er smukke og udgøres af dramatiske bjerge og Ewaso Ngiro-floden.
 
Reservatet er rigt på et storslået fugleliv samt andet vildt. Et meget anderledes stykke Afrika.
 
 
Mount Kenya Nationalpark
Omkring 180 km nord for Nairobi i det centrale højland ligger Mount Kenya, der med sine 5.199 meter er Kenyas højeste og Afrikas næsthøjeste bjerg. Med de snedækkede tinder er det en stor kontrast til de omkringliggende tørre græssletter. Fra en højde af 2.200 meter og op er bjerget udlagt til en nationalpark på i alt godt 715 km².
 
Den første del af bjerget er urskov, som højere oppe afløses af bambusskov, og øverst er det alpin lynghede. I urskoven er der en stor vildtrigdom af bl.a. elefanter, bøfler og antiloper, og i området ligger et af de kendte trætophoteller med udsigt til et vandhul, der døgnet rundt tiltrækker skovens dyr.
 
Ud over safarioplevelserne fra trætophotellerne byder området på forskellige vandreture.
 
 
Aberdare
Aberdare er en smuk bjergkæde i Kenyas centrale højland. Størstedelen af området ligger i en højde på omkring 3.000 meter. I hjertet af disse bjerge ligger Aberdare Nationalpark med meget tæt skovvækst, vandløb og vandfald. Pga. den tætte skovvækst er det svært at se dyrene på en safarikørsel, men som ved Mount Kenya er det muligt at bo på et trætophotel, beliggende ved et vandhul, hvor dyrene kommer for at drikke.
 
Blandt dyrene i Aberdare er elefanter, bøfler, næsehorn og Colobusaber.
 
 
Rift Valley
Rift Valley – Den Afrikanske Gravsænkning, verdens længste kløft, løber over mere end 6.000 km fra Mellemøsten til Mozambique. I Kenya finder man i Rift Valley en perlerække af ferskvands- og sodasøer. Søerne tiltrækker et væld af fugle, hvor Lake Naivasha, Lake Elementaita og Lake Nakuru, beliggende godt 2-2½ times kørsel fra Nairobi, er de mest besøgte på safarirejsen.
 
Området er et paradis for fugleinteresserede, fordi søerne tiltrækker et enormt antal fugle – både fastboende og trækfugle. Lake Nakuru er en lavvandet sodasø. Søen ligger i Lake Nakuru Nationalpark omkranset af græssavanne, gulbarkede akacietræer og skov. Søen er verdenskendt for at huse tusindvis af flamingoer, hvilket er et fantastisk syn.
 
Ud over det imponerende fugleliv i parken er her bøfler, leoparder, giraffer og ikke mindst gode chancer for at se næsehorn. Lake Elementaita, der ligger godt en halv times kørsel fra Lake Nakuru, er også en sodasø, med ideelle leveforhold for flamingoer og andre fugle. Her er mulighed for vandre- og rideture. Lake Naivasha er en af ferskvandssøerne i Rift Valley.
 
Stedet er et af de bedste områder at se fugle, der bl.a. kan opleves på en vandretur eller på en sejltur. Søen huser også flodheste, og her er mulighed for at fiske. I søens østlige ende ligger Cresent Island, der er et privatreservat. Det er populært at sejle til øen for at vandre en tur med gode muligheder for at møde antiloper, giraffer og zebraer.
 
 
Masai Mara Game Reserve
Masai Mara ligger godt seks-syv timers kørsel (270 km) sydvest for Nairobi. Reservatet er på 1.510 km² og ligger i 1.500-2.000 meters højde, hvilket betyder, at klimaet generelt er meget behageligt. Reservatet er mod syd forbundet med Serengetisletterne i Tanzania og er Kenyas mest kendte. Fra omkring juli til oktober måned kan man opleve verdens største vidunder inden for dyreverdenen, ”The Migration”, hvor op mod to millioner hovdyr vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya.
 
Masai Mara består af fantastiske naturscenerier, kuperede sletter, bakker og mindre skovområder, godt forsynet med vand fra Marafloden, som løber igennem parken fra nord til syd. Her er en uovertruffen rigdom af vilde dyr og ikke mindst af de store katte – løver, geparder og leoparder.
 
I Marafloden er der masser af krokodiller og bassiner med flodheste, men området byder også på et betagende fugleliv samt det spændende Masai-folk, der også kan besøges.
 
 
Amboseli Nationalpark
På grænsen til Tanzania ved foden af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro ligger Amboseli Nationalpark. Spørger man de lokale kenyanere, er Amboseli Nationalpark deres foretrukne, og det er ikke uden grund. Parken er 392 km² og ligger godt fire timers kørsel fra Nairobi. Området er åben savanne og akaciekrat, og dyrene står som silhuetter foran det majestætiske bjerg. Omtrent midt i parken er der flere sumpområder, og det er her, den største koncentration af vilde dyr opleves.
 
Amboseli er specielt kendt for store flokke af elefanter og et utrolig rigt fugleliv, men der er også meget andet vildt, såsom bøfler, løver, geparder, zebraer, gnuer, gazeller og giraffer.
 
 
Tsavo Nationalpark
Kenyas ældste og største nationalpark dækker et areal på mere end 20.000 km², hvilket gør den cirka halvt så stor som Danmark. Parken ligger omtrent midt imellem Mombasa og Nairobi. Tsavo er delt op af Mombasa- Nairobi landevejen i en østlig og en vestlig del.
 
Den østlige del byder på fladt landskab med typisk savanne, mens den vestlige del er mere bakket. I den vestlige del ligger desuden Mzima Springs, en underjordisk kilde, hvor 10-20 millioner liter vand dagligt bobler frem og danner en naturlig jacuzzi for flodheste og krokodiller. I området findes ligeledes et reservat for det truede sorte næsehorn.
 
Tsavo er kendt for en stor vildtbestand, den største bestand af elefanter i Kenya samt et enestående fugleliv.
 
 
Mombasakysten
De kilometerlange kridhvide strande med eksotiske kokospalmer og det krystalklare Indiske Ocean er fortræffeligt at kombinere med en safari. På kysten findes alt fra det simple strandhotel til det luksuriøse med spændende restauranter og de traditionelle ”Dhow” sejlskibe.
 
 
Lamu
Lamu er en lille, eksotisk ø, der ligger ud for Kenyas Nord-østkyst. Der er ingen biler på øen, og det er et sted, hvor tingene tager den tid, ting nu engang tager. Lamu by er på UNESCO´s verdensarvsliste og den ældste by i Kenya, der stadig er beboet, og husene er rustikke og stråtækte. Her er både lodges og kilometervis af fine sandstrande. Et perfekt sted at koble fra, helt og aldeles.
 
 
 

Tanzania

 
Lake Manyara Nationalpark
Blot et par timers kørsel fra Arusha ligger den 325 km² store Lake Manyara nationalpark smukt ved foden af Rift Valleys stejle klippevæg. Lake Manyara er en af de sodaholdige søer i Rift Valley, som udgør lidt mere end to tredjedele af parken. Den lille, men dyrerige, Lake Manyara nationalpark er kendt for sine mange elefanter, flodheste, fugle og for sine træklatrende løver.
 
De frodige skove på bjergsiderne huser endvidere et væld af aber, og Manyara-søen har, afhængigt af årstid, titusinder af flamingoer, pelikaner og vadefugle.
 
 
Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Conservation Area ligger imellem Lake Manyara og Serengeti. Området er på 8.288 km² og består af græslandskaber, endeløse sletter, bjerge og kratere, hvor Ngorongoro-krateret byder på fantastiske safarioplevelser.
 
Fra Ngorongoros kraterkant er der godt 600 meter ned til bunden, hvor der er et stort safarilandskab, som strækker sig over 265 km². Når man står på kraterkanten i 2.200 meters højde og nyder den ubeskriveligt smukke udsigt over krateret, er der tilsyneladende en åben og overskuelig flade i bunden af krateret, men ser man nærmere efter er der både sumpområder, små kløfter, vandhuller og skove.
 
I krateret venter enestående safarioplevelser med enorme mænger af vildt, inklusive ”Big Five” (elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard). I vandhullerne ligger store grupper af flodheste, og i skovene kan man være heldig at se de sky leoparder.
 
 
Serengeti Nationalpark
Serengeti er en af Afrikas berømteste dyreområder. Navnet Serengeti kommer fra ”siringet”, der på Masai-folkets sprog betyder “endeløse sletter”, og med rette. Serengeti er et vildtområde på 14.763 km², hvor godt to tredjedele er sletter. I den nordligere del er landskabet meget kuperet, og i den centrale del er der tæt akacievegetation.
 
I Serengeti finder man en bestand af storvildt, som ikke findes mage til andre steder på jorden. Mod nord grænser parken op til Masai Mara-reservatet i Kenya. De to parker danner et økosystem, hvor omkring to millioner dyr er på konstant vandring (”migration” på engelsk) efter nye græsgange – størstedelen er gnuer, zebraer og gazeller. Rovdyrene følger flokkene som en skygge, altid på jagt efter næste måltid.
 
I Serengeti er alle vildtarter repræsenteret, og safarien byder altid på spændende oplevelser. Perioden fra omkring december til juni er de bedste måneder at opleve migrationen.
 
 
Tarangire Nationalpark
Blot få timers kørsel fra Arusha ligger Tarangire Nationalpark med et areal på 2.600 km². Parken er nok en af de smukkeste i Afrika. Landskabet er bakket, med mægtige baobabtræer, pølsetræer, akacietræer, palmer og frodige floddale. Parken er opkaldt efter Tarangire-floden, der giver permanent vandforsyning til parken.
 
I tørtiden (juni-oktober) flokkes enorme mængder af dyr ved floden. Parken er især kendt for dens store flokke af elefanter, men også gnuer, zebraer og bøfler findes i stort antal. I Tarangire foregår der, ligesom mod nord, en sydlig migration af dyr fra Serengeti og Ngorongoroområderne.
 
Trods parkens storslåede landskaber og det rige dyreliv er parken ikke meget besøgt, og på en safari kan man næsten få fornemmelsen af at have dette fantastiske stykke Afrika helt for sig selv.
 
 
Nyerere Natioanl Park tidligere kendt som Selous Game Reserve
Efter godt 40 minutters flyvning fra Dar Es Salaam lander du midt i et af Afrikas fineste vildtreservater, Nyerere. Reservatet er Afrikas største og strækker sig over et areal på mere end 50.000 km² (til sammenligning er Danmarks areal godt 42.000 km²). Dog er det kun det nordligste af det enorme område, som er forbeholdt fotosafari. Stedet har kun få og små camps, alle med en fantastisk beliggenhed.
 
Det begrænsede udbud af overnatningssteder betyder, at man ikke møder så mange andre turister, og det giver en eksklusiv og intim safarioplevelse. Landskabet er forholdsvis fladt. Rufiji River er den største flod, som smukt og dovent flyder igennem området og danner et livgivende økosystem for et ubeskriveligt antal dyr. Fra store hvide sandbanker, hvor krokodiller ligger og venter, til øer midt i floden med kolonier af smukke hvide silkehejrer. Udsigterne synes flere steder uendelige, og i det fjerne skimtes bakkede landskaber.
 
Vi betragter Nyerere som en af de fineste og mest storslåede safariparker i Afrika, og har du først været her en gang, drømmer du om at vende tilbage!
 
 
Ruaha Nationalpark
Her er både solsvedne skråninger, tæt skovsavanne og baobabklædte sletter. Gigantiske flodsænkninger langs Ruaha River tiltrækker ikke mindst i de tørre perioder store mængder dyr. Dette stykke utæmmede natur finder du i den godt 10.300 km² store park. En blanding af sandørken og oase gør, at variationen af dyr er ligeså spændende som den varierede natur.
 
Som om her aldrig har passeret et menneske før, møder man overraskede dyr på sin safari, bl.a. giraffer og elefanter i kæmpeflokke på vandring efter føde. Der findes omkring 8.000 elefanter i Ruaha, hvilket er en af de største koncentrationer i Østafrika. Efter at have kørt i parken en hel dag uden at have mødt andre mennesker føler man, at man er den eneste, som har opdaget stedet. De få camps, som findes i området, ligger placeret, så man bliver overrasket over, at de pludselig dukker frem.
 
Dette er altså stedet, hvis du ønsker at være alene med dine oplevelser – og ikke ønsker at gå på kompromis.
 
 
Mikumi Nationalpark
Du kan vælge at flyve eller køre ad hovedvejen til Mikumi. Denne populære nationalpark er på 3.230 km² og er dermed den fjerdestørste i Tanzania, godt 280 km vest for Dar Es Salaam. Med udgangspunkt i hovedstaden er det nemt at komme til Mikumi, og ønsker man at opleve landskabet, er køreturen herud en fin mulighed.
 
Denne gigantiske flodsænkning er overvejende græsland. De flade sletter giver rigtig god mulighed for at spotte de mange flokke af bøfler, zebraer, elefanter, giraffer samt de elegante og smukke kuduer. Du kan her opleve at se løver i træerne, og i denne park kan man være heldig at se elefantflokke på flere hundrede individer.
 
Efter regntiden kigger du ud over en smuk grøn slette med flade akacietræer, og dyrene ses som silhuetter mod den fjerne horisont. Parken ligger mellem Selous og Ruaha.
 
 
Mahale Mountains Nationalpark
Mahalebjergene er det vigtigste område for chimpanserne i Afrika. Det er et betagende smukt område, hvor skovklædte bjerge står i direkte forlængelse af hvide sandstrande ved den krystalklare Lake Tanganyika.
 
Mødet med menneskets nærmest slægtninge, chimpanserne, er en af de mest intense safarioplevelser, man kan forestille sig og svær at sætte ord på. Parkens afsides beliggenhed og dens ufremkommelighed, samt de få overnatningssteder, gør et besøg her til en oplevelse i den dyre ende, men den er helt bestemt et besøg værd.
 
 
Katavi Nationalpark
Dækker med sine 5000 km² det mest utilgængelige og vilde af Tanzanias savannereservater. Et stykke undervurderet natur, hvor man får en ufortyndet og autentisk naturoplevelse. Parken ligger i den sydvestlige del af landet, øst for Lake Tanganyika. En totalt uberørt natur for den, som kan lide rå og uspoleret Afrika til sin safari.
 
Den nordlige del af parken domineres af åbne sumpområder, mens den sydlige del fyldes af Katumafloden, hvor den største koncentration af flodheste i Tanzania findes. Bøffelflokke i tusindvis er hverdagskost i denne park. Det er et af de få vildtreservater, hvor man stadig kan møde flere løver end turister.
 
I parken findes der få og beskedne overnatningsmuligheder, så stedet rummer en enestående mulighed for at være alene med natur og dyr.
 
 
Kilimanjaro
Kilimanjaro (Kilima Njaro eller ”skinnende bjerg” på swahili) er med sine 5895 meter Afrikas højeste og verdens største fritliggende bjerg.
 
Det fremstår mastodontisk med sin snedækkede top og fornemmes at være nærmere himlen end jorden. Bjerget er en trippel-vulkan, som sidste gang var i udbrud for omkring 100.000 år siden. Med tilnavne som “Lysets, Storhedens og Karavanernes bjerg”, bydes du velkommen til, at indtage denne majestæt.
 
Kilimanjaro ligger i Tanzania på grænsen til Kenya og har i årenes løb tiltrukket et utal af trekkere og bjergentusiaster. Forståeligt nok, for dette bjerg kan indtages af alle i god og forberedt form, her kræves ikke forudgående kendskab til teknisk bjergbestigning, for her er tale om en vandretur op ad bjerget. Dog skal man være forberedt på at, skulle vandre i 4-16 timer hver dag, så selvfølgelig kræves styrke og udholdenhed!
 
Oplevelserne undervejs bliver din belønning – de er mange, smukke og følelsesladede. Øjeblikket, hvor du er nået dit mål – er ubeskriveligt!
 
 
 

Uganda

 
Queen Elizabeth Nationalpark
Queen Elizabeth Nationalpark ligger langs Ækvator i den vestlige del af Rift Valley. Naturen er meget varieret med sit åbne græsland, tætte buskads, skov, sump og søbredder. Er man fugleinteresseret, er dette stedet!
 
Her findes 568 af Ugandas i alt 1027 forskellige fuglearter (en fjerdedel af hele Afrikas fuglearter). Ud over fuglene har parken bl.a. en rig bestand af dyrearter som elefanter, løver, leoparder, flodheste, vandbøfler, hyæner og mange antiloper. Især er området kendt for sine træklatrende løver.
 
Kazinga kanalen der er næsten 40 km lang og forbinder Lake Gorge og Lake Edward er et af de bedste steder at se flodheste og krokodiller i Afrika.
 
 
Murchison Falls Nationalpark
Parken er Ugandas største nationalpark med et område på 3.840 km². Parken deles i to af Nilen, og landskabet varierer fra fugtig regnskov og bakkede områder i sydvest til savanne i nordvest. Vandfaldene Murchison Falls, som har givet navn til parken er skabt ved, at Nilen bryder igennem en syv meter bred åbning i klipperne. Vandfaldene er 43 meter høje.
 
Safarioplevelserne i parken er ubeskrivelige. Man kan køre i timevis uden at møde et andet menneske. Så langt øjet rækker, er der savanne, sø og sumpområde. Luften er fyldt med duften af tropisk vegetation blandet med lugten af vilde dyr. I det fjerne synger flodheste om kap med cikader og klokkefrøer. Her er gode chancer for både at se antiloper, giraffer, bøfler, løver, elefanter, leoparder og sjakaler.
 
Fuglelivet er imponerende, og den enorme nilkrokodille ligger i stort antal langs bredden af floden.
 
 
Bwindi Nationalpark
Bwindi Nationalpark har et areal på 331 km² og er med på UNESCO´s liste over Verdens Naturarv. Her træder man ind i en anden verden og kan pludselig mærke, hvorfor Uganda også bliver kaldt menneskets vugge.
 
Her findes en ganske særlig biodiversitet med mere end 160 forskellige træsorter og over 100 forskellige bregnearter. Bwindi er en af verdens ældste regnskove, som har stået hen siden den sidste istid. Her er et rigt liv af fugle og sommerfugle, og ikke mindst er parken hjemsted for næsten halvdelen af jordens sjældne og truede bjerggorillaer.
 
Her findes desuden ti forskellige slags aber, heriblandt den sjældne sorte og hvidhalede Colobusabe.
 
 
Kibale Nationalpark
Kibale Nationalpark siges at have den største koncentration af forskellige primater i hele Østafrika. De store tætte Kibale-regnskove huser over 700 chimpanser og 12 andre primatarter. Ønsker man at vandre med vilde chimpanser, er det her stedet. De menneskelignende aber bevæger sig i store flokke, og man følger dem på få meters afstand igennem tæt regnskov med hjertet siddende i halsen.
 
Ud over chimpanser er parken rig på fugleliv, og man finder mange forskellige farvestrålende sommerfugle i alle størrelser. Sesse Islands Victoriasøens absolutte perle. Victoriasøen er verdens andenstørste ferskvandssø med en diameter på godt 250 km, og Uganda deler den med Kenya i øst og Tanzania i sydøst.
 
I den nordvestlige del af søen ligger Sesse, som består af 84 øer. Nogle af øerne er store og tæt beboede, andre øer er små og næsten ubeboede, men de har alle masser af frodige skove, takket været en årlig nedbør på omkring 2.000 mm! Sesse Islands er det perfekte sted at afslutte en safarirejse i Uganda. Her slappes af med sejlture eller fisketure, hvor man kan være heldig at fange den store Nilaborre.
 
 
Jinja
Cirka 80 km nordvest for Kampala på Victoriasøens vestlige bred ligger byen Jinja. Det er her, den hvide Nil har sit udspring, og stedet emmer af historie og eventyr. Hvis man stiller sig, der hvor Nilen starter, har man en fantastisk udsigt ud over Afrikas største sø foran sig og Afrikas legendariske urskove bag sig. De mere eventyrlystne kan give sig i kast med rafting på den spæde Nil, som ikke desto mindre kan byde på en spændende tur for både begyndere og øvede.
 
 
Lake Mburo Nationalpark
Lake Mburo Nationalpark er med sine 260 km² en af de mindste nationalparker i Uganda, hvilket også gør den lidt overset i forhold til sine ”storebrødre” – men hvad parken mangler i størrelsen, har den til gengæld til fulde i gørelsen. Navnet kommer fra Mburosøen, der er omgivet af skove, savanner, sumpe og klipper.
 
Her er et rigt dyreliv med masser af fugle, og det er relativt nemt at komme til at se dyrearter, der ellers gemmer sig godt andre steder i Uganda, såsom impalaer, Burchell’s zebra og elsdyrantiloper.
 
 
Lake Bunyonyi
I Ugandas sydvestlige del finder man Bunyonyisøen, omgivet af bakker og en skøn natur. Søen er en af de få søer i regionen, der er fri for både bilharzia, krokodiller og flodheste, hvilket vil sige, at der er fri bane, hvis man har lyst til en kølig dukkert på en varm dag. På svømmeturen kan man også være heldig at støde på en af søens mange oddere, som stortrives uden konkurrence. Malaria er sjældent i området, så søen er i det hele taget en lille oase for den rejsende.
 
 
 

Rwanda

 
Vulcanos Nationalparken
Nationalparken er hjemsted for nogle af verdens mest truede bjerggorillaer, og det er også i denne smukke region, at man kan opleve de syv berømte Virunga vulkaner, hvor Karisimbi med sine 4.500 meter er det højeste.
Her på grænsen til Uganda og Den Demokratiske Republik Congo lever syv gorillafamilier i den tætte jungle. Hvert år besøges området af eventyrlystne sjæle, der klatrer op ad de stejle bjergskråninger og komme helt tæt på de fantastiske dyr. Oftest er det lidt nemmere at komme op til gorillaerne i Rwanda end i Uganda.
 
 
Akagera National Park
Ligger mod øst, i det område der grænser op til Tanzania. Nationalparken er kendt for sine 10 smukke søer og store dyrebestand. Området har også en spændende og farverig fiskerbefolkning.
 
 
 

Zambia

 
South Luangwa Nationalpark
South Luangwa Nationalpark ligger i det østlige Zambia, tæt ved grænsen til Malawi. Parken er på godt 9.000 km² og er en af Afrikas fineste safariparker. Den byder på safarioplevelser i særklasse!
 
Omkring den livgivende Luangwa River samles parkens dyr i store antal for at drikke og jage. Parken huser over 60 forskellige større dyrearter og over 400 forskellige fuglearter. Området er fascinerende på mange punkter: i de tørre vintermåneder består South Luangwa af åben gylden savanne, men henover sommeren forvandles dette landskab til et mekka af grønt, når regnen får planter og blomster til at florere.
 
En usleben juvel for dem, der brænder for en rigtig oplevelsesrejse.
 
 
Lower Zambezi Nationalpark
Når man langsomt nærmer sig Lower Zamebezi Nationalpark, får man fra flyet et fantastisk indtryk af det smukke område. Zambezifloden fremstår næsten uvirkelig med smalle kanaler, som omkranser små øer, og allerede ved indflyvningen kan man være heldig at se elefanter og flodheste, som bader og græsser i det frodige område omkring floden.
 
Safariaktiviteterne er mange. Her køres safari om dagen og efter mørkets frembrud, og her er gode forhold for safari til fods. Vandaktiviteterne er meget populære. Lad dig drive med strømmen i en kano ned af de fredfyldte kanaler – en perfekt måde opleve dyre- og plantelivet på tæt hold. Bådcruises og fisketure på Zambezifloden er ligeledes et hit!
 
 
Kafue Nationalpark
Kafue Nationalpark er Zambias største park på godt 22.000 km² (cirka det halve af Danmarks areal). Ved ankomst til Kafue overvældes man af størrelsen på dette område. Alt virker uberørt, råt og meget vildt. Selvom parken primært består af fladt landskab, er her en række interessante floder, skovområder og åben savanne. Her er basis for nogle rigtig gode safarioplevelser på nærmeste hold.
 
 
Livingstone
Livingstone er hovedbyen ved Victoria Falls på Zambiasiden. En tur forbi Victoria-vandfaldene er et must, men der er også masser af andre aktiviteter i området, såsom en helikoptertur, en bådcruise eller en tur til Livingstone Island, der ligger lige ved vandfaldene.
 
 
 

Zimbabwe

 
Victoria Falls
Det 1700m brede og ca. 100 m høje Victoria vandfald er på verdens naturarvsliste. Byen Victoria Falls er Afrikas adventure hovedstad med aktiviteter som verdens vildeste river rafting og bungy-jump over Zambezi floden. Heldigvis er der også andre og mere fredelige aktiviteter som vandreture ved Victoria-vandfaldene, helikopterture over vandfaldet, safari på elefantryg samt kano- og solnedgangs bådcruise på Zambezi floden.
 
 
Hwange National Park
Hwange er hovedparken i Zimbabwe og det 14.650 km2 store område har Big5, heriblandt i perioder over 50.000 elefanter. Af andre interessante arter er de flotte Kudu og Sabel antiloper og vilde hunde, endvidere er her over 400 fuglearter. Der er mulighed safarikørsel efter mørkets frembrud (med projektører) og vandresafari.
 
 
Mana Pools National Park
Mana betyder 4 og refererer til 4 søer der ligger i nærheden af hovedkvarteret. Parken grænser op til Zambezifloden hvor bl.a. kanosejlads og fiskeri er populært. Parken har ikke næsehorn, men de øvrige Big5 og også vilde hunde og et fantastisk fugleliv. Parken er på Verdensnaturarvslisten og et af de bedste steder for safari til fods i Afrika.
 
 
Matobo Nationalparken
Er mest kendt for fantastiske landskaber med store runde klipper, hulemalerier fra buskmændene og Cecil John Rhodes´s grav. Blandt dyrelivet er næsehornene nok de mest fremtrædende og fuglivet er overvældende. Her er ikke løve og elefant.
 
 
Lake Kariba
Er et yndet sted at sejle og fiske, ligesom her er et spændende fugleliv. Det er populært at leje husbåd.
 
 
 

Botswana

 
Okavango Delta
Et af naturens helt store underværker er det 15.000 km² store indlandsdelta Okavango, verdens største. Regn, der falder i Angolas højland, ender et halvt år senere i perioden juni - august måned ved de yderste forgreninger af deltaet som krystalklart vand. Denne evige cyklus giver endnu engang liv til et forunderligt væld af fugle, dyr og planter. De fleste steder i deltaet nås med en kort flyvning.
 
På flyvningen får man det bedste indtryk af det fantastiske landskabs uendeligt mange kanaler, laguner, øer og dyreveksler i alle retninger. Safarioplevelserne i deltaet er typisk til fods eller i ”mokoro”, en udhulet træstamme, hvor man glider stille gennem det klare vand og giver mulighed for at komme utroligt tæt på dyr og fugle.
 
I visse camps tilbydes desuden safari i bil, samt fisketure.
 
 
Moremi Game Reserve
I det nordøstlige hjørne af deltaet ligger Moremi Game Reserve, der dækker cirka en tredjedel af Okavango. I 1960 reducerede krybskytter udefra stærkt mængden af det lokale vildt, og visse dyrearter blev næsten udryddet. Dette gjorde, at det lokale folk i området, Tswana-folket, fraflyttede Moremi Game Reserve for at beskytte dyrelivet og miljøet i fremtiden. Siden er området blevet udvidet flere gange, og det omfatter i dag godt 4800 km².
 
Dette er et usædvanligt smukt område med nogle af Afrikas største vildtbestande. Her kan man opleve de fleste store pattedyr; både kattedyr, de mere sjældne sabelantiloper, sitatunga og hesteantiloper, den rustrøde lechwe, og en af de største bestande af de sjældne vilde hunde. I vandløbene er der flodheste og krokodiller.
 
Området består af vidtstrakte skove med de karakteristiske Mopanetræer, græssavanne, marsk, søer, laguner og øer omgivet af frodig vegetation.
 
 
Chobe Nationalpark
Chobe Nationalpark er et godt 10.500 km² vildtrigt landområde i det nordligste Botswana. Det regnes for et af Afrikas fineste vildtreservater. Her findes en stor og varieret koncentration af dyr og fugle.
 
Det hører ikke til sjældenhederne at møde store flokke af elefanter, der er søgt mod Chobeflodens livgivende vand. Man regner med at dette hjørne af Afrika har over 100.000 elefanter – Afrikas største bestand. Et af højdepunkterne ved Chobefloden er en sejltur, hvor man ud over store flokke af elefanter kan være heldig at se bøfler i hundredvis, store mængder af flodheste og krokodiller, et inferno af fugle og betagende solnedgange.
 
I den sydlige del af Chobe ligger Savuti-kanalen, der har været lidt af et mysterium. Fra i mange år at have ”slumret ” og været uden vand, er den, i perioder, igen begyndt at føre vand ud i de tørre lavtliggende områder, og herved omdanne dem til små oaser, der tiltrækker enorme mængder af dyr og fugle. Savuti er frem for alt berømt for sine løver.
 
 
Central Kalahari Game Reserve, Makgadikgadi og Nxaipan Nationalpark
Kalahari Central Game Reserve er et af verdens største fredede områder med et areal på godt 52.000 km². Området kan være svært tilgængeligt, men til trods for ørkenens periodiske ubarmhjertige tørke findes her en del vildt.
 
De store kalahariløver har tilpasset sig den barske natur, ligesom eland, gnu, kudu, klipspringer og oryx også kan ses. Det er også her nogle af de få tilbageværende buskmænd stadig jager som deres forfædre gjorde. Det er muligt at gå på opdagelse med buskmændene, hvor de fortæller om lokal kultur, overlevelses- og jagtritualer, samt deler ud af deres store viden om naturen og dyrelivet i området.
 
De enorme Makgadikgadi og Nxai pans (saltsletter) bliver efter regnen delvist omdannet til søer, og vandfugle, pelikaner, flamingoer og andre fugle ankommer hertil i tusindvis.
 
 
 

Namibia

 
Caprivi
Caprivi udgør et smalt stykke land beliggende i den nordøstlige del af Namibia. Området kaldes også Namibias Okavango, et særdeles passende navn i et område med et flodsystem bestående af tre store og flere mindre floder, der krydser hinanden. Omgivelserne ved floderne er frodige, og i den østlige del af Caprivi ligger nogle af landets mindre besøgte, men meget dyrerige, nationalparker.
 
Her findes op mod 400 forskellige fuglearter, og de vilde dyr vandrer uhindret frem og tilbage over grænserne til Botswana og Zambia.
 
 
Central Namibia
Landskaberne i dette område er blandt de mest dramatiske i Namibia. Her finder man gigantiske granitklipper, vandløb og savanne, alt sammen omgivet af knejsende bjerge, der står fremhævet under en uvirkeligt høj og klar himmel. I dette område kan man opleve ørkenelefanter, strudse, forskellige antiloper og det sorte næsehorn. Her kan man også springe tilbage i tiden, når man betragter de forhistoriske hulemalerier, der vidner om menneskets langvarige tilstedeværelse i området.
 
 
Namib Region
Namib betyder “enorm”, hvilket ikke er en overdrivelse. Afrikas største nationalpark ligger i Namibia og strækker sig fra ferskvandslagunen i Sandwich Harbour til Sossuslvei, der ligger i hjertet af Namib-ørkenen. Området omkring Sandwich Harbour er et sandt mekka for fugleelskere.
 
Landskabet omkring Sossuslvei kan overvælde de fleste. Man føler sig uendeligt lille, når man står ansigt til ansigt med nogle af verdens største sandklitter, som med deres brændende rødme danner knivskarpe bjergtoppe mod den evige, blå himmel. Det kan stadig overraske, hvordan dyr og planter har formået at overleve i dette barske og ugæstfrie landskab. Her findes landets smukkeste ørkenlandskab ved Sossusvlei, som er et af højdepunkterne på rejsen igennem Namibia.
 
Namibrand naturreservat, der ligger lige syd for Sossusvlei, er et andet imponerende område af ørkenen, hvor der ofte tilbringes et par dage. Den nordlige del af Namibørkenen består af mere barske landskaber, som er et transitområde imellem Swakopmund og Sussusvlei.
 
I den sydlige del af Namibia er der to særligt interessante områder: Fish River Canyon og kystbyen Lüderitz.
 
 
Northern Namibia og Skeletkysten
I den nordvestlige del af Namibia støder ørken og hav sammen. Det er i dette grænseland, at vi finder Skeletkysten, også kaldet de tusinde skibes kirkegård. Landskabet her strækker sig fra majestætiske klitter over vindblæst ørken til bjergkæder med frodige oaser. Det er et barskt, ensomt og uendeligt smukt sted – og her er masser af liv.
 
Ud over overraskende store flokke af gazeller og zebraer finder man her blandt andet den truede ørkenelefant og det sjældne sorte næsehorn.
 
 
Etosha Nationalpark
Bevæger man sig ind i landet fra Skeletkysten, kommer man til nationalparken Etosha. Buskmændene kalder området for ”stedet med tørt vand”, og parkens omdrejningspunkt er da også en for det meste udtørret sø på 5000 km². Der er dog altid vand at finde fordi der langs kanten af den udtørrede sø er en række kilder. Så her er gode chancer for at se næsten alle de dyrearter, Namibia kan byde på, lige fra flamingoer og dykkerantiloper til elefanter, løver og leoparder.
 
 
 

Sydafrika

 
Mpumalanga Provinsen
Mpumalanga betyder ”Stedet, hvor solen står op”. Her er store skove og plantager med, bananer, appelsiner og citroner. Det var her, den første sydafrikanske guldfeber fandt sted i 1873 ved den lille by Pilgrim’s Rest. I dag har man fine veje på Panoramaruten, hvor man kan se de første guldgraverbyer, og hvor skellet mellem det omkring 2000 meter højt beliggende højland og det over 1000 meter lavere lavland er markant og spektakulært, med enorme kløfter, sprudlende vandfald og endeløse udsigter.
 
Her kan den aktive gæst vandre, spille golf, nyde bjerge og se på fuglelivet.
 
 
Krüger Nationalpark
Den sydligste del af Kruger parken ligger i Mpumalaga provinsen. Landskabet ændrer totalt karakter, både topografisk og vegetationsmæssigt, når man kommer ud i lavlandet, hvor Sydafrikas største safariområder strækker sig over områder næsten på størrelse med Danmark. Krügerparken er langt det største område, hvor gode veje og ”restcamps” med fine overnatningsfaciliteter gør det nemt at komme helt tæt på Afrikas storvildt. Til en lang række private reservater omkring Kryger parken er der fri adgang for dyrene ligesom til nyoprettede parker i nabolandet Mozambique. Områderne har den største variation af pattedyr i verden. Mange private reservater har luksus camps og bl.a. mulighed for at køre og vandre som man ønsker, ligesom her kun er få gæster og de får hermed får meget eksklusive forhold.
 
 
Pilanesberg Nationalpark og Sun City
Pilanesberg Nationalpark er blandt Sydafrikas største naturparker og godt befærdet med dyreliv inklusiv ”Big Five” (elefant, løve, leopard, næsehorn og bøffel). Ud over ”de fem store” er der masser af andre dyr som bl.a. geparder, flodheste og en stor bestand af forskellige antiloper. Fra Pilanesberg til forlystelseskomplekset Sun City er der ikke særligt langt.
 
Sun City er lavet i fantasiens verden. Ud over fire turist- og luksushoteller er der et stort udbud af forlystelser for små og store. Her findes en kunstig sø med bølgeanlæg omgivet af palmer og strand. Endvidere er der kasino, biograf, løbestier, golfbaner, hesteridning, squash- og tennisbaner, vandsportsaktiviteter, minigolf, butikker og et udvalg af restauranter og barer.
 
 
Madikwe - Northwestern Province
Madikwe Game Reserve er en af Sydafrikas nyere safariparker og endnu forholdsvis ukendt. Parken ligger fire timers kørsel nordvest for Johannesburg på grænsen til Botswana. Den er Sydafrikas fjerdestørste park.
 
Parken ligger i malariafrit område og byder på fortrinlig safari med ”Big Five”. Også de sjældne vilde hunde findes her. Et utroligt varieret landskab, fra Maricofloden i øst over akaciesavanner til de imponerende Dwarsberg Mountains i syd.
 
Over en periode på seks år er bestanden af vildt vokset med cirka 10.000 dyr, sat ud i det største genoprettelsesprojekt nogensinde, ”Operation Phoenix”.
 
 
KwaZulu-Natal
På et område ”kun” dobbelt så stort som Danmark, finder man majestætiske bjerge, fantastiske dyreparker, smukke strande og afrikansk, indisk og europæisk kultur i en farverig blanding.
 
Drakensbjergene er med sine 3.500 meter høje tinder de højeste og smukkeste i det sydlige Afrika. Det er storslåede områder med enestående fauna, flora og krystalklar bjergluft. De nordøstligste områder er storvildtets domæne, og her findes nogle af Sydafrikas bedste safariområder.
 
Hluhluwe-Umfolozi Nationalpark er det største. Her blev det hvide næsehorn reddet fra total udryddelse. Men også en række andre private og offentlige reservater som Phinda, Ithala og Mkuze er fremragende og et besøg værd.
 
Ved nordkysten findes nogle af verdens mest interessante vådområder med et overvældende maritimt liv, mangrovesumpe og et overdådigt fugleliv. I havet findes verdens sydligste koralrev, som er et eldorado for dykkere.
 
Omkring millionbyen Durban dominerer sukkerrørsmarker, floder og fine strande.
 
 
Eastern Cape
Er en provins hvor man de senere år har oprettet og udvidet både Nationalparker og private reservater. De sydvestlige dele af provinsen ligger i en overgangszone for klima og vegetation og giver dermed basis for et stort antal dyre og fuglearter. Greater Addo Elefant National Park er under udvidelse og er den tredje største nationalpark i Sydafrika og har inkluderet kystområder så man kan udover ”Big5” har hvidhajer og hvaler – ”Big7”. Øst for Addo ligger en række eksklusive reservater som også har Big5.
 
 
Garden Route
Garden Route er navnet på området, der dækker en kyststrækning på godt 200 kilometer fra den historiske by Mossel Bay til den spektakulært beliggende Storms River i øst, samt området i det tørre Karoo i indlandet omkring Oudtshoorn.
 
De parklignende landskaber, den barske kyst, store laguner, skove, bjerge og landbrugsområder er en del af landskabet, som har lagt navn til området. Langs kysten er der frodigt, med store skove og landbrugsland, der veksler mellem lagunesystemet ved Wilderness og Knysna, som er blandt perlerne på ruten. Populære aktiviteter i området er sejlads på lagunerne, kørsel med damptog, vandring langs kysten og i skove og bjerge.
 
Tager man gennem nogle af de maleriske pas over bjergene, sker der en forvandling til et meget mere tørt landskab, hvor strudseavl, vin- og frugtdyrkning præger landskabet. Et besøg på en strudsefarm – med væddeløb – er et hit, ligesom de fantastiske Kangogrotter åbenbarer en utrolig eventyrverden af drypsten i farver og faconer, der overgår ens vildeste fantasi.
 
 
Det Vestlige Kapland
For over 500 år siden kom de første europæere til dette smukke område i deres søgen efter søvejen til Indien. Med det 1000 meter høje og flade Table Mountain som majestætisk baggrund ligger Cape Town utroligt smukt. Turen 40 km sydpå til Kap det Gode Håb, samt vinlandet mod nord og øst byder på masser af oplevelser.
 
Blandt Cape Towns mange attraktioner kan nævnes en tur med kabelbane til toppen af Table Mountain, The Victoria & Albert Waterfront med restauranter, butikker, underholdning, sejlture og meget mere. Der er spændende arkitektur i den multikulturelle by, en enestående botanisk have og Sydafrikas parlament og byens ældste bygning, fortet, der i dag er et af byens mange museer. På vej til Kap det Gode Håb ser man pingvin- og sælkolonier, smukke bugter, hvaler og overdådig og sjælden vegetation.
 
Vinlandet starter kun en halv times kørsel fra Cape Town og strækker sig derfra 50-100 km nord- og østpå ind i smukke dale, omkranset af de skønneste bjerge. De op til 300 år gamle vingårde er bygget i samme stil som de første nybyggeres. Du kan smage på spændende vine, og de gamle vinkældre vises med stolthed frem.
 
Den tørre vestkyst har laguner og forunderlige bjerge, og langs sydkysten omkring Hermanus kommer hvalerne helt ind til kysten. For de modige er der mulighed for at blive sænket ned i et bur og dykke med den store hvide haj!
 
Nord for Cape Town op mod grænsen til Namibia ligger Namaqualand hvor nogle år i perioden juli-oktober byder på et blomster exstravaganza der strækker sig over flere hundrede kilometer. 1000 af de ca. 3500 blomsterarter findes kun her og dele af Namaqualand er på UNESCO´s verdensnaturarvs liste.
 
 
 

Madagaskar

 
Ranomafana Nationalpark
Ranomafana National Park, er hjemsted for en stor del af Madagaskars fascinerende dyreliv. Parken er døbt for at være en af øens smukkeste og ikke uden grund! Ranomafana har et næsten forhistorisk udseende. Dækket af tropisk skov, hvor mos og lav omkranser trætoppene, bjerge, vandfald, naturlige varme kilder og vilde orkideer, er bare noget af det der tegner sig når man træder ind i denne eventyrverden. Her er gode chancer for at se den gyldne bambus lemur og den meget sjælende sorte bambus lemur. Et helt unikt sted at opleve.
 
 
Andringitra Nationalpark
Andringitra blev grundlagt i 1999 og er hjemsted for en stor del af øens lokale vildt liv såvel som nogle af Madagaskars mest imponerende landskaber. Parken har en næsten mystisk atmosfære der giver associationer til Tolkins’ ”Eventyret om Ringen”. Øens næst- og tredje højeste bjergtoppe, Pic Boby og Pic Bory, finder man inden for parkens grænser. Området er karakteriseret af store granit-kupler, vandfald og grønne dale. Desuden det eneste sted på Madagaskar, hvor der kan falde sne.
 
 
Isalo Nationalpark
Isalo National Park, der ligger i den sydlige del af landet, består hovedsageligt af sandstens-klippeformationer og virker som en helt anden verden sammenlignet med nogle af landets andre meget frodige nationalparker. Parken er kendt for sine imponerende udsigter, og man her få følelsen af fuldkommen stilhed. Parken er også et helligt sted for den lokale Bara-stamme, der bruger huler i klipperne som gravkamre.
 
 
Andsibe - Mantadia Nationalpark
Andsibe er en af Madagaskars mest populære nationalparker og også en af de mest besøgte, hvilket i høj grad støttes af deres højtkvalificerede guides. I slutningen af 1990'erne blev parken slået sammen med Mantadia Nationalpark der ligger ca. 20 km nord for Andsibe. Området er meget kendt for sin variation af specielle plantearter ligesom her er rigtig gode chancer for at opleve forskellige arter af lemur, fugle og krybdyr. Området er primært dækket af skov og ønsker man kun at besøge en af øens mange nationalparker anbefales Andsibe eller Mantadia.