Store billeder

Bush-snacks

Afrika siges at være menneskehedens vugge; dét sted hvor en kvik primat for første gang rejste sig op og spejdede ud over stepperne.
Store billeder
Vore forfædre var nødt til at fouragere efter en stor del af deres føde for at overleve i en barsk verden, men så langt kommer det heldigvis ikke i dag (i hvert fald ikke for vores rejsende). Den afrikanske bush er dog stadig fuld af lækkerier for dem der ved hvor de skal kigge, så vi har valgt at strikke en lille guide til lækkerier i bushen sammen for den (knap så) kræsne rejsende.
 
Combretum Bushthe
Den vel nok bedst kendte Afrikanske the er rooibos, men der findes mange andre planter du kan brygge en god kop the på. Combretum-plantens rødbrune frugter koges i 10-15 minutter, indtil vandet har en lys gul eller brun farve, hvorefter frugterne tages op. Smagen er ikke ulig rooibos-the og i visse afrikanske kulturer anses theen for at styrke immunforsvaret, afhjælpe hovedpine og lindre maveproblemer. Dog skal man være opmærksom på ikke at indtage nogen af frøene, da disse kan være giftige.
 
Ngonganødder
Denne nød begynder sit liv inde i Mankettitræets frugter. Her hænger den et stykke tid inden den, med lidt hjælp fra den afrikanske elefant, bliver plukket, fordøjet og transporteret til et andet sted, hvor den, efter et mindre fald, havner på jorden. Lokale afrikanere samler nødderne ind, åbner dem og laver en jordnøddeagtig grød, rig på proteiner, E-vitaminer og olie. Det lyder nemt og lækkert, men man skal altså lige vente på at elefanten gør forarbejdet for én.
 
Mopaneorme
Kejsermøllets larver er kendt som mopaneorme blandt afrikanerne, og de er en delikatesse. De findes hovedsageligt i Mopanetræer, hvor de tilbringer det meste af deres larvestadie, indtil de enten forpupper sig og flyver væk eller havner i en gryde. De kan nydes tørrede og saltede eller stegte, og er en vigtig kilde til protein for mange afrikanere i den sydlige del af kontinentet.
 
Græshopper
I forhold til vægt indeholder insekter mere næring end grøntsager, og et af de mest almindelige insekter er græshoppen. Selvom visse græshoppearter gør stor skade når de i store flokke hærger marker og landsbyer er de alligevel en eftertragtet fødekilde. Hovedet, benene og vingerne fjernes, og så bliver de stegt, enten i olie eller over åben ild. Mmm! Dog skal du undgå græshoppearter med klare og kraftige farver og aftegninger, da de er giftige.
 
Baobabfrø
”Frø” som i plantefrø – bare rolig. Baobabtræest frø er en koncentreret kilde til C-vitaminer (faktisk er der seks gange så meget C-vitamin i et baobabfrø som i en appelsin). Smagen er bittersød og frøet bruges i visse dele af Afrika til at lave en gærerstatning. Når du har spist frugtkødet kan du bruge skallen til at opbevare vand i.
 
Morning Glory Root
I modsætning til baobabfrøet findes Morning Glory Root ikke over, men under jorden. Det er en rodknold som har et meget højt vandindhold og den spises derfor oftest rå, selvom den også kan ristes eller koges. Selvom det meste af planten ligger skjult under jorden kan du finde frem til den ved at kigge efter dens smukke hvide og lyserøde blomster.
 
Det var en kort introduktion til de mange forskellige muligheder er for at ernære sig i bushen, hvis der er langt til den nærmeste kiosk. Vi vil dog på det kraftigste anbefale at have en ekspert på området med sig hvis man skulle få lyst til at give sig i kast med ”bush tukka”, som det ofte bliver kaldt blandt de lokale.
 
Bon appetit!
 
 
 
Store billeder