Store billeder

Big 5 / The Big Five

Et begreb man hører meget til i markedsføringssammenhænge er Big5 eller Big Five som er elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard. Begrebet stammer fra de tidlige storvildtsjægere som anså dem for at være de fem farligste at jage til fods, mere end det havde med dyrenes størrelse at gøre
Store billeder
Men udover deres fælles farlighed er de på mange måder meget forskellige, og derfor kommer man også rundt i meget forskellige områder når man søger efter dem og ser dermed masser af andre dyr.
 
Elefanten: har et bredt fødevalg som både består at træer, buske, græsser og rødder så den kan man se i næsten alle terræntyper, fra sumpe til bjerge. De fleste Nationalparker og reservater har gode bestande så det er normalt ikke noget problem at ”spotte” elefanter.
 
Næsehorn: kan på trods af deres størrelse være svære at se at i Østafrika og en del større safariområder har på grund af krybskytteri kun få eller ingen af de imponerende dyr! Blandt de bedre steder i Kenya er Lake Nakuru N.P. hvor der både findes den sorte og hvide variant. I Tanzania er Ngorongoro et godt sted at se det sorte Næsehorn. Derudover er der en del private reservater der har gode bestande. I det sydlige Afrika er der flere gode steder, heriblandt Kryger N.P. og Hluhluwe–iMfolozi reservatet, men også en række andre områder har gode bestande.
 
Bøffel: er med bestande på ca. 1 million og er den som optræder hyppigst af Big5, men da den helst skal drikke vand hver dag finder man dem ikke så meget i tørre områder, ligesom de i nogle områder kan være lidt sky. I de frodigste områder kan man være heldig at se flokke på flere hundreder på vandring efter friskt græs.
 
Løve: ”Dyrenes konge” er et Afrikansk ikon som er synonymt med Afrika og sammen med Elefanten nok de mest populære du kan se. Desværre er der kun 25-30.000 tilbage på kontinentet og tallet falder i takt med mindre levesteder og krybskytteri. De bedste områder er Mara/Serengeti økosystemet i Kenya/Tanzania og Krygerparken i Sydafrika, men der er en lang række andre områder der også er gode.
 
Leoparden: er til manges overraskelse et af de mest udbredte større dyr i Afrika, dog er deres territorier store og bestandene mange steder ikke så store, hvilket sammenholdt med at de er ganske sky, godt kamuflerede og natdyr, er grunden til at de er svære at se. Men det prægtige dyr er der, man skal bare se godt efter.
 
Big5 har også prydet de Sydafrikanske pengesedler og der er også begreber som ”Little5” (Rhinoceros beetle, Buffalo weaver, Elephant shrew, Leopard tortoise, Ant lion), Ugly5 (Chacma Bavian, Grip, Vortesvin, Marabu stork, Hyæne) og sågar Big7, som handler om at man i den nyligt udvidede Addo Elefant National Park i Sydafrika inkluderer en del af kysten, så der udover Big5 findes hvaler og hvidhajer!
 
 
 
Store billeder