Hvalsæson i Sydafrika

Fra juli til november hvert år invaderes Sydafrikas sydøstlige farvande af to meget forskellige dyr, der spiller hver deres rolle i et årligt tilbagevendende skuestykke. Hovedaktørerne i seancen er hvaler og delfiner, mens turister og hvalinteresserede fra hele verden indtager rollen som tilskuere.
Den mest sete art i perioden er rethvalen, der samles i området for at finde mager og, hvis det lykkes, for at parre sig.
 
Rethvalens parringsleg involverer nogle imponerende spring, hvor hele hvalens krop kan komme fri af vandet, hvilket resulteret i nogle meget imponerende plask når tyngdekraften gør sig gældende for det store dyr.
 
Udover rethvaler er der også gode chancer for at se pukkelhvaler, brydehvaler og forskellige delfinarter, inklusive den smukke dræberhval.
 
Hvalsæsonen og det bedste tidspunkt for at se hvaler i Sydafrika er typisk i perioden fra juli til november. Hvilket dog kan variere fra år til år.
 
Uanset om du er til hvaler eller ej, så er det få mennesker der ikke bliver rørt af at se havets ellers så skjulte kæmper boltre sig legesygt, kun få hundrede meter fra kysten.
 
Det bedst kendte sted at se hvaler er Hermanus, et par timers kørsel fra Cape Town, men det meste af Sydafrikas syd- og østkyst, fra Cape Town til Durban (en strækning på 2.000 km), byder på gode muligheder for at følge med.
 
Den lille kystby Hermanus anses for at være Sydafrikas hvalhovedstad. Hvor der hvert år i september afholdes Hermanus hval festival. Her, lige ud til den sydvestlige kyst, findes de optimale betingelser for at kunne se hvalerne helt tæt ved kysten. I bugten ved Hermanus kommer hvaler for at lege, pare samt kælve. Hvilket du som beskuer kan opleve på tætteste hånd fra den over 10 kilometer lange hval-sti opført langs kysten.
 
Der er som regel også mulighed for at komme på en såkaldt hvalsafari, hvor man begiver sig ud i en lille båd for at se nærmere på dyrene.
 
Hvis du har været på safari i Afrika, så kan følelsen af at komme tæt på de kæmpestore hvaler vel bedst sammenlignes som den første gang du kom tæt på en elefant i bushen; lige dele fascination, ærefrygt og glæde over at dele planeten med sådan et fantastisk dyr.
 
 
 
Store billeder