Store billeder

Sydafrika som rejseland — KwaZulu-Natal

Dette er Zuluernes rige. Det var her, at den legendariske høvding Shaka underlagde sig et enormt landområde og udfordrede både det britiske imperium og boerne.
Store billeder
Zuluerne er i dag stolte af deres kulturelle arv, men har lagt våbnene fra sig og lever et fredeligt liv sammen med resten af landets befolkning i et hjørne af landet, der er spækket med historie og smuk natur.
 
Området er ”kun” dobbelt så stort som Danmark, men både landskaberne og befolkningen er meget varierede. Drakensbjergenes majestætiske tinder går over i nationalparkernes grønne og bakkede landskab og skove, mens de smukke strande er i verdensklasse. Kulturlivet er en farverig blanding af afrikanske, indiske og europæiske indflydelser, og især hovedbyen Durban er meget kosmopolitisk.
 
Durban er ikke bare Sydafrikas tredjestørste by, det er også en af hele Afrikas største og travleste havnebyer med en enorm industrihavn. Men Durban er først og fremmest kendt for sit strandliv langs den 6 km lange strandpromenade The Golden Mile. Stedet er et mekka for legebørn i alle aldre med swimmingpools, forlystelsespark, vandland, gadehandlere, restauranter og barer. Mange sydafrikanere holder ”vinterferie” i Durban, da KwaZulu Natal er velsignet med et dejligt tropisk klima.
 
Da området er så enestående, er det også nærmest spækket med nationalparker og smukke steder, men hvis vi skal fremhæve nogen må det bestemt være St. Lucia-vådområdet og Hluhluwe-Umfolozi Nationalparken.
 
St. Lucia-området er en af kronjuvelerne i den perlerække af smukke og betagende syn der udgør Zululands kystlinje. Det er et kæmpestort vådområde med en størrelse på omkring 328.000 hektar, og det er på UNESCO’s liste over Verdens Naturarv. Den centrale del af St. Lucia er et floddelta på omkring 60kms størrelse (Afrikas største), hvor en af hovedattraktionerne er en sejltur med gode muligheder for at se krokodiller, flodheste, skildpadder, fiskeørne, hejrer og mange flere dyr.
 
Hluhluwe-Umfolozi Nationalpark er et af Sydafrikas største reservater, og et af de ældste. Naturen er en meget flot, med bølgende bakker og grønt over det hele, samt udsigtspunkter på høje steder. Blandt akaciebuskene og på sletterne kan du iagttage dyrelivet, som er af en meget bred og varieret karakter – faktisk er Hluhluwe kendt for sin store biodiversitet. Udover ”The Big Five” (løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel) kan du se de sky geparder og de sjældne vilde hunde samtnyala-antilopen, som er både sky og sjælden. Det er et af de bedste steder i verden af se på næsehorn, da her findes omkring 2000 eksemplarer af både den hvide og den sorte slags. Fugleinteresserede går heller ikke skuffede fra parken, da der med 300 forskellige fuglearter altid er noget spændende at kigge på.
 
KwaZulu-Natal består ikke kun af smuk natur og dyr – de stolte Zuluer er også glade for at vise deres kulturelle arv frem, og der er gode muligheder for at komme på besøg i en traditionel Zulu-landsby. Her er der blandt andet mulighed for at se traditionelle danse, iagttage hvordan traditionelle håndværk stadig bliver praktiseret og endda besøge en heksedoktor.
 
Det er på tide at forlade Zuluerne og deres smukke del af landet for at tage lidt længere nordpå og ind i landet. I morgen skal vi nemlig til den berømte Krüger Nationalpark.
 
 
Store billeder