Store billeder

Sydafrika som rejseland — Nordkap og Namaqualand

Nordkap-provinsen er den største og tyndest befolkede i Sydafrika, med lidt over en million mennesker på et areal der er større end Tyskland. Den nordlige del af provinsen er en del af Kalahari-ørkenen og grænser op til både Botswana og Namibia. Den sydlige del udgøres af Karoo-området, og den vestlige del huser det bemærkelsesværdige Namaqualand.
Store billeder
Da provinsen er så stor og har så (relativt) få mennesker er afstandene mellem byerne enorme. Heldigvis er provinsen velsignet med en helt unik skønhed, som udspringer af samspillet mellem den endeløse himmel, den fjerne, fjerne horisont, det overraskende varierede landskab og en fornemmelse af at man nu for alvor er på eventyr i det uendelige Afrika.
 
Byen Kimberley var i svundne tider landets økonomiske centrum en overgang, takket være de mange diamanter der blev gravet op af jorden. En af de mest markante minder om den gang er Det Store Hul (”The Big Hole) – og ja, det er det officielle navn – som er en gammel, håndgravet mineskakt. Med sin dybde på 250m og bredde på små 500m er det verdens største håndgravede hul. Selve hullet er omgivet af et museum med bygninger fra den hektiske diamantfebers tid, og der er mulighed for at komme på en tur rundt i en gammel mine, samt se et diamantmuseum. Fra Kimberley kører vi længere vestpå, og lidt før vi rammer Atlanterhavet kommer vi til Namaqualand.
 
Namaqualand (udtales ”Nahmah-kwa-land”) er et område på omkring 440.000km2 (Danmarks areal er til sammenligning lige over 43.000km2) der strækker sig næsten 1.000km langs kysten indtil grænsen til Namibia og fra Atlanterhavet ind til byen Pofadder.
 
I den sydafrikanske sommer er området varmt, tørt og for det meste brunt/gult med enkelte grønne pletter hist og her. Dette har sin helt egen skønhed, men når den første regn falder i starten af august sker der noget helt unikt og spektakulært med det øde og livløse landskab. Under jorden befinder sig nemlig millioner af blomsterfrø der bare venter på dette øjeblik, og på kort tid forvandles den golde jord til et blomstertæppe uden lige, i alverdens farver så langt øjet rækker i alle retninger.
 
Også selvom man ikke har set ”før” billedet får man lyst til lige at knibe sig selv en ekstra gang, for nu at være helt sikker på at der kan være så mange blomster på én gang – og det er før man bliver slået af at det hele er endnu mere unikt fordi det netop foregår i en halvørken.
 
Den årlige opblomstring er, med rette, blevet vidt berømt og var en af finalisterne i en afstemning om at finde verdens syv naturlige vidundere; det blev ikke til en plads på den endelige liste, hvilket vi, som har set det med vores egne øjne, selvfølgelig ikke er helt enige i. Det er virkelig et vidunder, og du bør bestemt gøre en indsats for at komme af sted hvis du har bare den mindste interesse for storslåede og meget unikke naturoplevelser.
 
Fra Namaqualand er der en god køretur sydpå, langs den smukke Atlanterhavskyst, før vi kommer ind i Vestkap-provinsen. Herfra er blot et par timers kørsel til vi igen befinder os for foden af Table Mountan og skuer ud over byen, hvor det hele startede.
 
Hermed afslutter vi vores rundtur i Sydafrika, men den kunne sagtens have været meget, meget længere. Der er altid lige noget at se omkring det næste hjørne, fra Kalaharis sandede vidder og Karoos halvtørre buske til Limpopos grågrønne vand og alle de andre betagende syn i det smukke land som vi ikke nåede at komme omkring i denne omgang. ”Det må vi se næste gang!”, som de fleste udbryder når de snakker om deres tur til Regnbuenationen…
 
Skulle du have fået lyst og mod på at besøge Sydafrika er du selvfølgelig mere end velkommen til at ringe ind til os på telefon 7674 0070 eller sende en mail på post@blixentours.dk
 
Store billeder