Bedste rejsetidspunkt for safari i Afrika

Det er naturligvis afhængigt af hvilke oplevelser man søger. Men da bl.a. vejrforhold har stor indflydelse har vi delt dette afsnit op landevis, da det kan være ret forskelligt fra land til land
Selv i regntiderne kan man godt besøge mange områder. Regnen falder ofte sidt på dagen og ud på natten, så det meste af dagen er til rådighed, ligesom luften efter regnen er frisk og klar. Endvidere kan der nemt være længere perioder med lidt eller ingen regn.
 
Tæt på ækvator skifter dagslængderne ikke meget året igennem, men i det Sydligste Afrika kan der være op til 4 ½ times forskel på dagslængderne, hvilket bl.a. også gør at man ofte kører meget tidligt morgensafari.
 
 

Kenya:

 
Jan.-mar. & juli-okt.: er tørtid i Kenya, hvilket gør at der er mindre græs og løv så dyrene er lettere at se og der er mindre føde så dyrene skal søge mere efter det, ligesom dyrene kommer meget til vandhullerne.
 
April-maj & nov.: er regntid hvilket dog ikke betyder at man ikke kan komme på safari, dog lukker en del camps og lodges i hovedregntiden april-maj, da nogle områder kan være svære at køre i på denne årstid. Men områderne er grønne og frodige at se på og der er masser af blomster. Endvidere har nogle områder meget favorable tilbud, ofte til en meget lavere pris end i andre perioder.
 
Juli-okt.: vil man opleve den årlige hovedmigration med hundredetusinder af dyr i Masai-Mara området er dette tidspunktet.
 
Okt.-nov.: godt tidspunkt for fugle, specielt ved Kenyas søer.
 
Andet: aug. er skoleferie, så da kan der være mange gæster i de populære områder, ligesom dec. er højsæson for udenlandske gæster.
 
 
 

Tanzania:

 
Jan-feb.: er forholdsvis tørre måneder i Tanzania og relativt grønt, grundet den lille regntid i nov.-dec. Jan-mar. er også den årstid hvor der er bedst chance for at opleve fødslen af 400.000 gnukalve i det sydlige Serengeti/Ngorongoro område.
 
Mar.-maj: er den store regntid som normalt sætter ind i løbet af marts og er mest intens i april-maj, hvor visse områder kan være svært fremkommelige. De steder der er åbne har normalt lave priser i denne periode.
 
Jun.-okt.: er den tørreste årstid hvor der er nemmest at komme rundt og mindst vegetation og derfor nemmere at se dyrene.
 
Nov.-dec.: er den lille regntid hvor der også er forholdsvist varmt. Men regnen er lettere og mere ustadig end i den stor regntid.
 
Andet: jan-mar. og sept.-okt. er de bedste perioder at bestige Kilimanjaro.
 
 
 

Uganda:

 
Uganda er en helårsdestination og selv i regnperioderne kan der være en del dage uden regn.
 
Mar. -maj & nov.: er regntid hvor der kan være en del myg og andre insekter, men luften kan også være klar så det er godt at fotografere.
 
Jun. –sep. & dec.-feb.: er overvejende tørre perioder, men bjerge og andre forhold gør at der godt kan falde periodisk regn. Disse perioder de nemmeste at tage på safari i dyrereservaterne. Jan-feb. er nok de bedste måneder at se Gorillaer.
 
Andet: man kan tage på Gorilla-trekking hele året, men det er nemmest i tørtiden. Juni –Aug. er den bedste periode at vandre i bjerge og til river-rafting.
 
 

Rwanda:

 
Mar. -maj & nov.: er regntid hvor der kan være en del myg og andre insekter, men luften kan også være klar så det er godt at fotografere.
 
Jun. –sep. & dec.-feb.: er overvejende tørre perioder, men bjerge og andre forhold gør at der godt kan falde periodisk regn. Jan-feb. er nok de bedste måneder at se Gorillaer i Rwanda.
 
Andet: man kan tage på Gorilla-trekking hele året, men det er nemmest i tørtiden. Gorillaerne i Rwanda er lidt mere stationære en i Uganda, så de er ofte lettere at finde.
 
 

Zambia:

 
Dec.-apr.: Er den vådeste periode, men man kan fint tage på safari i Zambia – oftest falder regnen sidst på eftermiddagen og ud på aftenen/natten. Der kan nemt være længere perioder med lidt eller ingen regn. Dette er en god periode for fugle og blomster.
 
Jun-okt.: er den tørreste periode og det nemmeste tidspunkt at se dyr på fordi der er sparsomt med vegetation og dyrene kommer også mere til vandhullerne.
 
Andet: apr.-maj er der mest vand i Victoria vandfaldene, men nogle år er der så meget vandsprøjt i luften at det kan være svært at se faldene. Rafting neden for vandfaldene er bedre senere.
 
 

Zimbabwe:

 
Dec.-mar.: er de vådeste måneder, hvor der specielt i de nordligste områder, periodisk kan være svært at komme rundt i safariområderne. God årstid for fugle.
 
April – okt.: er overvejende tørt og den bedste periode at tage på safari i Zimbabwe. Der kan være kølige nætter i midten af denne periode og okt. kan være meget varm.
 
Andet: apr.-maj er der mest vand i Victoria vandfaldene, men nogle år er der så meget vandsprøjt i luften at det kan være svært at se faldene. Rafting neden for vandfaldene er bedre senere.
 
 

Botswana:

 
Dec.-mar.: I denne periode falder mest regn, men man kan fint tage på safari og områderne fremstår grønne og frodige. Visse steder kan det være svært at køre, men det er oftest i kortere perioder. Dyrene, herunder elefanter, spreder sig mere i denne perionde. Dyrene føder unger og det er den bedste årstid for fugle. Perioden har færre turister.
 
Maj-nov.: Er den tørre periode hvor der bliver varmere hen til okt. og hvor store flokke af elefanter og bøfler samles i nærheden af vand bl.a. ved Chobe-floden.
 
Det er også i denne perioden hvor vandet, efter at have været et halvt år undervejs fra Angolas højland, er nået helt ud i de yderste kanaler af verdens største indlandsdelta Okavango. Det falder sammen med at de omliggende områder er tørre og tiltrækker derfor store mængder af dyr og fugle til Botswana.
 
Andet: i dec.-feb. kan man i Makgadikadi Pans og dele af Kalahari opleve Afrikas næststørste migration af Gnuer og Zebraer. Mange områder har gode priser i begyndelsen af året.
 
 

Namibia:

 
Namibia er en helårsdestination, men nov.-mar. kan det være meget varmt og vådt i begyndelsen af året. Kysten vil dog stadig være køligere i denne periode.
 
Jan. - mar.: falder der mest regn, selvom Namibia er et ret tørt land. Der falder mere mod nordøst og mindst mod vest og syd. Nogle sandveje kan være svære at køre på - 4x4 anbefales. Godt tidspunkt at se fugle.
 
Maj - sep.: har behagelige dagtemperaturer og kølige nætter og er et godt tidspunkt at besøge dyrereservaterne og andre områder i den nordlige del af landet og også udmærket tidspunkt at besøge Sossusvlei og Fish River Canyon.
 
Okt.-dec.: er varme måneder med begyndende regn, men stadig gode måneder at opleve landet.
 
Andet: Ønsker man at bade på Namibias kyst skal man vide at det frem til dec. kan være ganske koldt, men i begyndelsen af året er det ok. Fiskeri på kysten er i verdensklasse.
 
 

Sydafrika:

 
Sydafrika er delt op i to klimazoner, en der går fra omkring Port Elisabeth, i et ca. 100 km bælte langs kysten, til Cape Town og videre et par hundrede kilometer nordpå.
 
Maj-sep.: er her middelhavs-klima og vinterregn. Forholder sig omvendt i forhold til resten af landet.
 
Dec.-april: der falder mest nedbør. Dog er det værd at understrege at Sydafrika er en helårsdestination hvor regnen sjældent kommer i mængder der generer oplevelsen for gæster.
 
Maj-sep.: er der primært regn i Kap-området, hvor det kan være køligt i denne periode og ligge sne på bjerge over 1500m. Til gængæld er der i slutningen af den ”grønne sæson” et enestående blomsterflor.
 
Andet: der kan i feriemånederne dec.-jan være ganske mange mennesker på den Sydafrikanske kyst ikke mindst i Kap-området, så hvis man vil undgå dette kan månederne derefter være en god mulighed.
 
Ønsker man at se hvaler langs sydkysten, er den bedste periode maj-nov.
 
I perioden omkring aug.-sep.: i områderne nord for Cape Town (Namaqualand), helt op til Namibias grænse være blomsterpragt i verdensklasse – nogle steder så lagt øjet rækker. Det svinger dog fra år til år.