Sydafrika som rejseland — Cape Town og Table Mountain

Når tankerne falder på rejser til Afrika er det for langt de fleste safarier og vilde dyr der dukker op for det indre øje. Selvom Safari naturligvis er en stor del af en rejse til kontinentet, er der mindst ét land der har meget mere at byde på: Sydafrika.
I en serie af rejsefortællinger og artikler om forskellige områder i Sydafrika, kan du læse om dine muligheder for at opleve dette fantastiske land.
 
Serien omhandler:
- Cape Town og Table Mountain (se nedenfor)
 
Denne første artikel starter hvor det hele begyndte.
 
Cape Town og Table Mountain
Vi starter vores tur rundt i landet det samme sted som de første vestlige opdagelsesrejsende gjorde det, og lander i Cape Town. Cape Town er en af verdens smukkeste byer og har alle dage været en smeltedigel for alle de mennesker og kulturer der igennem tiden har gjort Sydafrika til deres hjem. Det var her hollænderne etablerede den første, spæde viktualiestation på ruten mellem Europa og Asien, og det var her fra, at Boerne begav sig ud på deres store trek for at bryde ud og finde nyt land.
 
Byen har altid været anset for at være den mest liberale i landet, og under Apartheids mørke skygge var det oftest her, at sympatien for de undertryktes sag var størst. Det var også her de fleste af modstandsbevægelsens ledere havde deres base, og det var på Robben Island, ud for byen, at de fleste af dem efterfølgende kom til at tilbringe mange år af deres liv bag tremmer.
 
Det var ved det gamle rådhus i Cape Town, at Nelson Mandela i 1990 holdt sin første tale som en fri mand, blot et par timer efter hans løsladelse efter 25 års fangenskab; denne tale lagde kimen til en ny begyndelse for landets og befolkningens nye trek mod en fælles, fordomsfri fremtid.
 
Udover de mange historiske steder og mindesmærker er Cape Town også et centrum for kunst og kultur, og der er altid noget at give sig til, hvad enten det er på det moderne kunstmuseum, et optog gennem butiksdistriktet eller bare at gå rundt og snuse til den livlige stemning.
 
En af de mest slående ting ved byen er hvor smuk den er, næsten uanset hvor du er i den. Table Mountain, som ligger midt i byen, er altid synlig (på skyfrie dage), havet glimter og tilfører lidt krydderi til luften og arkitekturen skifter markant, alt efter hvilken bydel du befinder dig i.
 
Bymidten er en blanding af moderne højhuse og bygninger fra kolonitiden, Malay-kvarteret er fyldt med farverige, firkantede og runde huse, Sea Point består mest af pæne villaer og moderne luksuslejligheder, Victoria & Albert Waterfront er en unik blanding af maritim arkitektur og kolonistil – og listen fortsætter! Der er huse, liv og mennesker fra hele verden i én by.
 
Skulle du have lyst til at opleve naturen, så er den lige ved hånden. Table Mountain er en del af en lille bjergkæde der går helt ud til spidsen af Kap det Gode Håb, og på en god dag er det som om du kan se til verdens ende fra toppen af bjerget – som du i øvrigt kan bestige ved egen kraft eller ved hjælp af kabelvognen.
 
Intet ophold i Cape Town er komplet uden en dagsudflugt til Kap det Gode Håb. Turen går ad fantastisk smukke ruter, igennem små byer, der er næsten lige så gamle som landet, og videre ind i nationalparken. Her ser du blomster og dyr der kun findes på lige netop dette lille stykke af kloden, og til slut står du ved fyrtårnet på spidsen af Afrika og tænker på at næste stop er Antarktis.
 
Dog må Antarktis vente lidt, for det næste stop på vores rundtur er vinlandet.
 
 
 
Store billeder