Dyk eller svøm med gådefulde djævlerokker på Maldiverne

Med et vingefang på op til 3,5 meter svæver de elegant gennem vandet, som rolige fugle på himlen. Men det er absolut ikke fugle.
Halefjerene er skiftet ud med en lang spids hale og næbbet er en kæmpestor åben mund, der opsamler bittesmå plankton og filtrer dem fra inden vandet passerer ud igen gennem gællerne.
 
Som i en smuk ballet ruller og danser disse giganter rundt mellem hinanden i en planktonrus og giver de snorkleklædte tilskuere en oplevelse for livet. 
 
 
En ”once-in-a-lifetime” oplevelse
At svømme med djævlerokker i Maldiverne, på engelsk kaldet Manta Rays, er en ubeskriveligt stor og uforglemmelig oplevelse - og helt særligt bliver det, når man får lov at se dem spise.
 
Djævlerokker spiser nemlig på en ganske særlig måde; Hvis der er god plads, laver de noget, der ligner elegante, baglæns kolbøtter, mens de med en kæmpestor åben mund opsamler plankton.
 
Er der mange djævlerokker samlet på lidt plads, så forvandler denne smukke dans sig til et fodringskaos, hvor rokkerne bumper ind i hinanden, som radiobiler i en forlystelsespark. Begge dele er et spektakulært syn, som giver minder for livet.
 
De heldige får lov at opleve flere hundrede af disse imponerende dyr på én gang, mens de mæsker sig i plankton.
 
 
Hvor der er plankton, er der djævlerokker
På Maldiverne er der tre atoller, hvor du har rigtig gode chancer for at opleve djævlerokkerne. Det er Hanifaru Bay i Baa Atollen, i Lhaviyani Atollen og i South Ari Atollen, særligt ved Madivaru der også er kendt som ”Manta point.”
 
Hanifaru Bay er berømt for at være et af de få steder i verden, hvor hvalhajer kommer for at parre sig, men stedet er også kendt for sin store koncentration af de gådefulde, yndefulde, nysgerrige og karismatiske djævlerokker. Stedet er et UNESCO biosfærereservat, hvilket betyder, at der er stramme regler for, hvordan man må færdes i området, for at beskytte dyrelivet. Derfor må at man ikke længere dykke her - men snorkling er stadig tilladt.
 
South Ari Atollen er også et meget kendt og elsket sted at svømme med djævlerokker, hvalhajer og tusindvis af smukke fisk. Her er det særligt ved Madivaru, som er et marinebeskyttet rev på den sydlige del af Rangali Kandu, man finder djævlerokkerne.
 
I den vestlige del af Lhaviyani Atollen, særligt omkring Veligadu Falhu (Hurawalhi Sandbank), Felivaru og Dhanifaru, er der ligeledes gode muligheder for at svømme med djævlerokker.
 
 
Hvornår er det bedste tidspunkt?
Mellem maj og december vil tidevandet presse massevis af plankton ind i Hanifaru Bay – og med planktonet kommer djævlerokkerne. Her er det ikke unormalt at se op til 200 djævlerokker, der mæsker sig i planktonet sammen med gigantiske hvalhajer.
 
Omkring oktober måned kommer djævlerokkerne til Lhaviyani Atollen, når Nordøst monsunen får koncentrationen af plankton til at stige. Her bliver de til marts/april måned, hvor de så svømmer til andre mere planktonrige områder.
 
I løbet af Sydvest monsunen fra maj til november, er der store mængder af plankton i den østlige del af South Ari atollen, mens det under Nordøst monsunen i januar til marts, koncentrerer sig på den vestlige side – og der hvor planktonet er, finder man også djævlerokkerne.  
 
Ved øen Dhigurah i South Ari atollen kan du være heldig at se djævlerokker året rundt. Her dukker de ofte op ved overfladen inde i lagunen og ved kanten af revet.
 
Med andre ord: På Maldiverne er der, året rundt, masser af muligheder for at få en oplevelse for livet sammen med de spektakulære djævlerokker. 
 
 
Kort + sæsoner
 
 
Hoteller nær Hanifaru Bay
 
Hoteller i Lhaviyani Atoll
 
Hoteller i South Ari Atoll
 
Andre
Sirru Fen Fushi (Manta Ray "cleaning station" lige ved hotellet)
 
 
 
Store billeder