Det Indiske Ocean

Når turen går til det østlige og sydlige Afrika, Maldiverne, Mauritius eller Seychellerne kommer du ikke udenom det Indiske Ocean.
Enhver opdagelsesrejsende med respekt for sig selv må krydse et hav eller to. Når turen går til det østlige og sydlige AfrikaMaldiverne, Mauritius eller Seychellerne kommer du ikke udenom det Indiske Ocean.
 
Selve Havet
73,5 millioner kvadratkilometer vandoverflade (iberegnet den Persiske Bugt og det Røde Hav) gør det Indiske Ocean til det tredjestørste verdenshav, med cirka 20 % af klodens saltvandsmængde. Ser vi på gennemsnitstemperaturer er det også verdens varmeste hav, på trods af at det grænser op til det Sydlige Ishav, der omgiver Antarktis. Umiddelbart skulle man tro at et dejligt varmt hav ville være fuldt af liv, men det Indiske Ocean er faktisk relativt fattigt på liv i store områder, paradoksalt nok på grund af sine høje vandtemperaturer. Plankton (især planteplankton), som er det nederste led i havets fødekæde, har ikke de bedste vækstbetingelser i varmt vand, som jo desværre er hvad der er mest af i dette ocean. Når det nederste trin i fødekæden ikke trives, gør resten af fødekæden det heller ikke og derfor findes det meste liv i det Indiske Ocean langs kysterne og omkring de mange øer.
 
De to store cirkulære havstrømme i det Indiske Ocean er primært styret af monsunerne og flyder for det meste hver deres vej: med uret nord for Ækvator og mod uret på den sydlige halvkugle. Dog skifter den nordlige strøm retning under vintermonsunen, hvilket havde stor betydning for nogle af vores forfædre.
 
Havet og Mennesket
Kimen til verdens tidligste civilisationer blev lagt omkring det Indiske Ocean, i hhv. Mesopotamien, Ægypten og Indien. Her var stabile og frodige forhold der lod samfundene udvikle sig på en måde der lod visse borgere specialisere sig i andet end blot livets opretholdelse, hvilket var startskuddet til ny teknologi, store riger, stater og handel mellem disse. 
 
Det Indiske Ocean er ikke så oprørt som de andre verdenshave, og skibsbåren handel på tværs af havet begyndte derfor meget tidlig her. Monsunsæsonerne betød endvidere at et skib kunne have vinden i ryggen vestpå, vente et par måneder i havn og derefter have vinden i ryggen hjemad. Det bedste eksempel er Madagaskar, som på denne måde blev koloniseret af opdagelsesrejsende i kanoer fra Indonesien(!).
 
Den intensive handel dannede blandt andet grundlag for de fabelagtige rigdomme der ansporede de europæiske magter til at finde en søvej til Asien, hvilket blandt andet resulterede i Columbus’ opdagelsesrejser, Marco Polos besøg i Kina og Vasco da Gamas tur omkring Kap det Gode Håb, hvor han endelig fandt den rigtige rute.
 
Der opstod næsten med det samme en livlig handelsrute syd om Afrika, og der blev også udkæmpet adskillige slag om retten til strategisk vigtige steder på ruten, bl.a. Cape Town, der blev grundlagt som en forsyningsstation. I dag går der stadig mange vigtige handelsruter igennem forskellige dele af det Indiske Ocean, og mange af de tidligere strategisk vigtige øer og forsyningsstationer er nu rejsemål i topklasse, takket være det milde klima og det varme vand.
 
Havet og Dig
Hvis du er til masser af historie, glade mennesker, fantastiske sandstrande og verdens bedste dykker- og snorkeloplevelser er der ingen vej udenom det Indiske Ocean. Du vil gå i de store opdagelsesrejsendes og handlendes fodspor, for hvad enten du vælger Zanzibar, Mauritius, Seychellerne, Mozambique eller et helt femte sted, kan du være sikker på at vende hjem med historier om eksotiske lande og en veritabel rigdom af oplevelser.
 
Store billeder